Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fazekas: "az ellenzéki gazdaellenes liga" külföldi érdekeket szolgál

2015-10-26 20:18:37

 

"Az ellenzéki gazdaellenes liga" a külföldiek, cégek, spekulánsok kezére akarja játszani a magyar földet, és szeretnék elérni, hogy mindenki kapjon földet, csak a magyar gazdák ne - mondta  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn este az M1 aktuális csatornán. 

 

    Kiemelte, a Fidesz-KDNP álláspontja az, hogy a föld a gazdáknál van a legjobb helyen, és az a célszerű, ha nem haszonbérlők, bérlők a területen, hanem tulajdonosként vannak jelen, mert így hosszabb távra tudnak tervezni, eredményesebben tudnak gazdálkodni. 
    Fazekas Sándor megfogalmazása szerint "elgondolkodtató", hogy a Jobbik is beállt az ellenzéki gazdaellenes ligába, és az Alkotmánybírósághoz fordult egy beadvánnyal, amelyben kifogásolják, hogy miért csak magyar állampolgárok vásárolhatnak földet a liciten. Hozzátette: amikor például Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy lehetővé kell tenni a céges földvásárlást, az is a külföldi érdekeket szolgálja, hiszen a gazdasági társaságok külföldieknek eladhatják a földeket. 
    A miniszter elmondta, hogy a november 16-án kezdődő nyilvános licitekbe csak helyben lakó magyar állampolgárok, földművesek kapcsolódhatnak be. Szólt arról is, hogy 10 ezer földrészletet árvereznek el közvetlenül, ezenkívül mintegy 35-40 ezer, 3 hektár alatti kisebb parcella van, amelyeket nyilvános hirdetményben tesznek közzé. 
    Az árveréseken komoly garanciák vannak arra, hogy "a ki tudja milyen szándékkal érkező spekulánsok ne rúghassanak labdába" - szögezte le.
    Fazekas Sándor kijelentette, hogy a földértékesítés lezárja a kommunizmus, szocializmus téeszesítéses időszakát, és a föld visszakerül azokhoz, akik ténylegesen ebből élnek. 
    A kormány eddig is megvédte a nemzeti földvagyont, és a jövőben sem lehet akörül vita, hogy a magyar földet magyar földműveseknek kell megművelniük - emelte ki a tárcavezető.