Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Greenpeace az állami tulajdonú földeladások előkészítésének leállítását sürgeti

2015-10-26 14:55:50

 

A Greenpeace szerint a tervezett állami földeladások veszélyeztetik a természetvédelmi területek állapotát, és rontják az ökológiai gazdálkodás helyzetét, a környezetvédelmi szervezet ezért a földeladások előkészületeinek leállítására kéri a kormányt.
    A Greenpeace az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemeli: elítélik "a szándékosan siettetett, valós társadalmi egyeztetés nélkül megindított" állami földeladás tervét.

 

    A kormány érveivel szemben a tervezett földeladás a szervezet szerint megfosztja a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől. Az eladások előkészítése a társadalmi egyeztetés teljes hiányában zajlik, és az átláthatóság és a nyilvánosság védelme a tervezett földárveréseken sem lenne garantált - vélekedik a szervezet.
      Azt kérik a kormánytól, hogy a kabinet "vegye komolyan a saját terveit", vagyis a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Terv - A Nemzeti Vidékstratégia (2014-2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace azt is szeretné elérni, hogy a kormány garantálja a Natura 2000-es területek megfelelő természetvédelmi kezelése szempontjából legbiztonságosabb gazdálkodást.
    A szervezet azt is kéri a kormánytól, hogy biztosítsa a társadalmi részvételt a döntéshozatalban. "Végzetes lehet a magyar vidék jövőjére, hogy egy ekkora horderejű döntést ilyen elhamarkodva, és az érintettek kizárásával akarnak meghozni" - írták a közleményben.