Emma napja van. | 2024.04.19

1956. október 23-i megemlékezés Kazincbarcikán

2015-10-23 18:50:30

Kazincbarcikán, az Egressy Béni Művelődési Központ kertjében lévő kopjafánál koszorúzott a Fidesz városi alapszervezete, és több polgári egyesület, az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, ünnepi beszédében kiemelte a magyarok szabadságvágyát, és a félelmetes kommunista hadigépezet, a Vörös Hadsereg legyőzését. Az 1956-os események nemzetközi jelentőségét, John F. Kennedytől, az Amerikai Egyesült Államok néhai elnökétől idézett szavakkal mutatta be. „ -1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt."

Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke (A képre kattintva képtár nyílik.)

A közgyűlés elnöke, beszédében rámutatott Rákosi Mátyás és hontalan proletár klikkjének gyalázatos tetteire. Kazincbarcikán az egykori Borsodi Vegyi Kombinát falán elhelyezett emléktábla örök mementóként figyelmeztessen, hogy ez a múlt soha többet ne ismétlődhessen meg - mondta ünnepi beszédében a közgyűlés elnöke.

Negrutz Ágoston a kazincbarcikai Fidesz alapszervezet elnöke (A képre kattintva képtár nyílik.)

Negrutz Ágoston, a kazincbarcikai Fidesz alapszervezetének elnöke, köszöntő beszédében visszaemlékezett az ötvenkilenc évvel korábbi eseményekre. Mint mondotta, a magyarok szívéből soha nem lehet a szabadságvágyat kiirtani. A mai demokráciánkat a forradalom hőseinek köszönthetjük. Beszédét Márai Sándor, Menyből az angyal című verséből vett idézettel zárta.

Emlékező barcikai polgárok (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az ünnepségen közreműködött a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara és Ölveczki László.