Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrajna-Magyarország-magyarság-jótékonyság Vállalkozások építőanyaggal támogatják a mezővári óvoda építését

2015-10-22 12:56:30

 

Tízmillió forint értékű építőanyaggal támogatja a Bodrogi Bau Kft. és a Dél Konstrukt Kft. a hódmezővásárhelyi önkormányzat kezdeményezését, hogy új óvoda épüljön Kárpátalján, a többségében magyarok lakta Mezővári községben.

    Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester a felajánlást bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, az alföldi város közgyűlése május végén döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú Mezővári községben, a várhatóan százmillió forintos beruházás érdekében pedig adománygyűjtést indítanak.
    A jelenlegi - magyar nevelési nyelvű - óvoda nagyon rossz körülmények között működik. Egy a szocializmusban épült, monumentális, kihasználatlan és korszerűtlen épületbe kénytelenek a szülők járatni a gyerekeiket. Az elavult nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, a fűtés nem megoldott és az intézménynek igazi játszótere sincs.
    A politikus tájékoztatása szerint a város felhívására eddig ötszázan - magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek - csaknem negyvenmillió forintot adtak össze. A közvetlen anyagi segítség mellett más felajánlások is érkeztek, jelentkezett vállalkozás, amely az óvoda burkolását, más a festését végzi el.
    Hódmezővásárhely és Mezővári önkormányzata szeptember végén írt alá előszerződést a támogatásról, amely lehetővé tette az előkészítő munkák és a tervezés elindítását. Ekkor megállapodást született arról is, hogy a község önkormányzata átadja az építéshez szükséges telket a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, amely majd az óvoda fenntartója lesz.
    Bodrogi Ferenc cégvezető közölte, hogy a Bodrogi Bau Kft. Hódmezővásárhely egyik legdinamikusabban fejlődő építőipari vállalkozásaként lehetőségeihez mérten az elmúlt huszonöt évben igyekezett segíteni a hozzá fordulóknak, a többi között a sport és az oktatás területén.
    A vállalkozás konzorciumi partnerével, a Dél Konstrukt Kft.-vel együtt a tízmillió forintnyi építőanyag biztosításán felül azt is vállalták, hogy a helyszínre szállítják azt.