Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gazdaság-NGM-Jordánia NGM: gazdasági kérdésekről és a migránshelyzetről is tárgyalt jordániai kollégájával Varga Mihály

2015-10-22 12:36:55

 

A gazdasági együttműködésről és a migránskérdésről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Najef al-Fajez, Jordánia turisztikai és műemlékvédelmi minisztere csütörtökön Budapesten.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozón Najef al-Fajez elmondta: a szír migránsok száma Jordániában eléri az 1,4 milliót, rajtuk kívül az elmúlt években iraki, szomáliai és szudáni bevándorlók is érkeztek az országba.     A migránsok jelentősen megterhelik Jordánia gazdaságát és ellátási infrastruktúráját. Szinte megoldhatatlannak tűnő problémát jelent a bevándorlók elhelyezése, a velük kapcsolatos adminisztráció, a foglalkoztatás, a kiskorúak oktatása, az egészségügyi ellátás és a hulladékkezelés - fejtette ki a jordániai miniszter.     A közlemény szerint Varga Mihály a magyar kormány bevándorlásügyben tett intézkedéseit ismertetve megjegyezte, hogy azokat nemcsak a magyarok, hanem Európa lakosságának többsége is támogatja. Hozzátette: a magyar kormány szerint a migrációs problémát ott kell kezelni, ahol az létrejött.       A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország Jordániát kulcsfontosságú országnak tartja a közel-keleti térség békéje és stabilitása szempontjából. "Nagyra értékeljük azt a mérsékelt, kiegyensúlyozó szerepet, amit Jordánia játszik ebben a változékony térségben" - tette hozzá a miniszter.
    Kiemelte: Magyarország 2012 óta összesen 30 ezer euró humanitárius segítséget nyújtott az ENSZ csatornáin keresztül Jordániának.     A megbeszélésen Varga Mihály elmondta, hogy Jordánia Magyarország egyik legfontosabb partnere a Közel-Keleten. Hagyományosan jók a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok, illetve egyre szorosabb az együttműködés tudományos és kulturális területen is.     A tárgyaláson szó volt arról is, hogy Jordánia jelentős turisztikai beruházásokkal rendelkezik Magyarországon, Budapesten 12 szálloda üzemel jordániai tulajdonban. A felek áttekintették egy közvetlen légi járat esetleges létrehozásának az előnyeit is.
    Az arab térségben Jordánia a 11. legfontosabb partnere volt Magyarországnak 2014-ben, a külkereskedelmi egyenleg hagyományosan magyar többletet mutat, és jelentős a harmadik országokba irányuló tranzitkereskedelem. A további együttműködést két - a 2013-ban Ammanban, valamint a 2015-ben Akabában megnyílt - magyar kereskedőház segíti.     A találkozón Varga Mihály a magyar gazdaság 2013 óta tartó kiegyensúlyozott növekedéséről szólva elmondta: az előrejelzési horizonton a várakozások szerint még stabilabb lesz a bővülés szerkezete, így Magyarország a külföldi befektetők számára is vonzó lehetőségeket kínál számos gazdasági területen.
    A találkozón az eddig kevésbé kiaknázott lehetőségek között említették az energetikai és atomenergiai, az építőipari, a közlekedési, a mezőgazdasági, a környezetvédelemi, a vízgazdálkodási fejlesztéseket. Mindezekről folyamatos egyeztetések zajlanak a 2014 tavaszán megalakult Magyar-Jordán Gazdasági Vegyes Bizottság keretein belül - olvasható az NGM közleményében.