Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országgyűlés-EU OGY - Krónika 2. rész (kvóta)

2015-10-22 09:48:13

 

Az MSZP a Dublin III-as rendelet felfüggesztését szorgalmazta az uniós kvótarendszer tervét kifogásoló európai ügyi bizottsági előterjesztés csütörtöki parlamenti vitájában. A szocialisták sem tartják önmagában jó megoldásnak az európai kvótákat, amelyeket a KDNP és a Jobbik felszólalója is elutasított. Az LMP ugyanakkor kiállt a kvóták mellett.


    MSZP: függesszék fel a Dublin III-at!

    Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint a Fidesz a jelenlegi helyzet kezelésére nyilvánvalóan alkalmatlan Dublin III. rendeletet veszi védelmébe. A szocialisták ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy a Dublin III-at fel kellene függeszteni - mert az igazságtalan módon minden felelősséget a külső határokon fekvő országokra hárít -, és méltányos tehermegosztási rendszert kellene bevezetni.
    Az ellenzéki politikus megjegyezte, a jelenleg hatályos Dublin-rendelet alapján visszaküldhetnék Magyarországra azt a 176 ezer embert, akiknek menedékkérelmét itt regisztrálták. Azt is mondta, hogy ha a bajor álláspont kerekedne felül Németországban, már holnap megkezdődhetne a menekültek visszaszállítása Magyarországra.
    Az MSZP véleménye szerint is alapvetően elhibázott az Európai Bizottság rendelettervezete - közölte Harangozó Tamás, jelezve, hogy pártja az európai szintű kvótákat önmagában nem tartja jó megoldásnak, az csupán a közös európai határőrizeti és menekültügyi rendszer utolsó eszköze lehet.

    KDNP: Európa szem elől tévesztette keresztény identitását

    Hollik István, a KDNP vezérszónoka a szocialista álláspontra reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha visszatoloncolásról lenne szó, akkor nem Magyarországra, hanem Görögországba kellene ezeket az embereket visszaküldeni.
    A kormánypárti politikus szerint a bevándorlást még két héttel ezelőtt is álproblémának nevező MSZP-vel szemben a magyar kormány elsők között érzékelte a probléma súlyát, konzultációt hirdetett, és kiderült, hogy a magyarok az ország védelmét tartják az elsődleges feladatnak.
    A KDNP szerint Európa szem elől tévesztette keresztény identitását, amit újra meg kell találnia, ám ezt a folyamatot nem segíti, ha eltérő kultúrájú emberek ellenőrizetlen módon elárasztják a kontinenst - mondta Hollik István, elutasítva a kvóták tervét, mondván, hogy az sérti a tagállami szuverenitást, az Európai Bizottság pedig túlterjeszkedik hatáskörén. A megoldás szerinte Orbán Viktor miniszterelnök hatpontos javaslata.

    A Jobbik támogatja a sárga lapos eljárást

    A Jobbik vezérszónoka, Bana Tibor közölte: pártja támogatja a sárga lapos eljárás elindítását a kvótarendszerrel kapcsolatban, ám az eredményt illetően szkeptikus. A Jobbik mindig is elutasította a kvótarendszert - mondta -, amelyről szerintük akár európai uniós szintű népszavazást is lehetne tartani.
    Örömtelinek nevezte a bevándorlás kérdésében mutatkozó közép-európai összefogását, mint fogalmazott, "itt a társadalom immunrendszere még elég erős". Véleménye szerint azonban az EU-s vezetők nem akarnak érdemi megoldást az ügyben.
    A Jobbik álláspontja szerint valójában piros lapos eljárás bevezetésére lenne szükség a tagállami önrendelkezés biztosítása érdekében.
    Bana Tibor hangsúlyozta: zéró toleranciát kell hirdetni a bevándorlással szemben.
    
    LMP: csak komplex cselekvési terv képzelhető el
    
    Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka jelezte, hogy támogatják a felülvizsgálatot, ugyanakkor annak célja nem lehet a kvótarendszer megakadályozása. Azt szeretnék, ha megvalósulna az egységes kvóta - mondta. Az eljárásnak tartósnak és kiszámíthatónak kell lennie - fogalmazta meg, a tagállami és az uniós érdekek összhangjának megteremtését sürgetve.
    Az ellenzéki politikus szerint a közös megoldás akkor működőképes, ha a nemzeti parlamentek rábólintanak.
    Kijelentette azt is, hogy nem a háború az oka a migrációs válságnak, hanem a fenntarthatatlan gazdaság. Ezt tetézi a klímaváltozás is - tette hozzá.
    Értékelése szerint párhuzamosan kell megvalósítani a már Európában lévő, az útnak indult és a táborokban élők segítését. Schmuck Erzsébet a nemzetközi fejlesztési források növelését és a menekültügyi eljárások egységesítését szorgalmazta.
    
    Kormány: minden európai csatornán tiltakozni kell a kvóta ellen
        
    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány nevében azt mondta: maradéktalanul támogatják, hogy a parlament emeljen kifogást a kötelező kvótarendszer ellen és minden európai csatornán tiltakozzon.
    Értékelése szerint Magyarország példája annak, hogy a drámai migrációs nyomás esetén is eleget lehet tenni a schengeni kötelezettségeknek és ez a helytállás nem teszi az országot kevésbé európaivá.
    Kiemelte azt is, hogy a modernkori népvándorlást a gyökereinél kell megoldani, a kvóta egyértelműen csak álmegoldás. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy az unió a szabályok felrúgásával akarja keresztülvinni akaratát. A kötelező kvótarendszer a tagállamok megtagadásával jönne létre, s ez sem Magyarországnak, sem az EU-nak nem érdeke - tette hozzá.
    
    Fidesz: a kvótarendszer elfogadása sértené az alaptörvényt
    
    Répássy Róbert (Fidesz) azt fejtette ki, hogy a kötelező kvótarendszer bevezetésére vonatkozó javaslat ellentétes az EU alapító szerződéseivel és a magyar alaptörvénnyel, sérti Magyarország szuverenitását, valamint a Magyarország és az unió közötti együttműködési szabályokat.
    A kormánypárti politikus ezt azzal magyarázta, hogy az EU túlterjeszkedne hatáskörén azzal, hogy többletjogokat akar ahhoz képest, amire a magyar alaptörvény felhatalmazást ad.
    Kitért arra is, hogy tartalmilag sem ért egyet a bizottsági javaslattal, az önmagában értelmetlen és rossz felvetés.