Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országgyűlés-EU OGY - Krónika 1. rész (kvóta)

2015-10-22 08:02:46

 

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága és a Fidesz sem ért egyet az Európai Bizottság (EB) által javasolt, a migránsok elosztásáról szóló kvótarendszerrel. A bizottság a kifogásokról javaslatot fogalmazott meg, amelynek parlamenti vitáját csütörtökön folytatták le az Országgyűlésben.

    
    Európa-ügyi bizottság: veszélyes és elfogadhatatlan a kvótákról szóló javaslat

    Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerint ugyan még csak terv a migránsok elosztásáról szóló EB-javaslat, de veszélyes terv, és Magyarország számára elfogadhatatlan.
    Hörcsik Richárd beszámolt arról a bizottság által lefolytatott, a lisszaboni szerződés által biztosított eljárásról, miszerint a tagállami parlament megvizsgálhatja, hogy egy uniós jogalkotási terv megfelel-e a szubszidiaritás elvének.
    Emlékeztetett arra, hogy szubszidiaritás elve alapján a döntéseket az unió polgáraihoz minél közelebb kell meghozni.
    A tagállami parlamentek sárga lapot mutathatnak a szabálytalankodó brüsszeli bizottságnak - fogalmazott, majd úgy magyarázta, hogy ezzel az eljárással el lehet érni, hogy bizottság javaslatát megváltoztassa, illetve visszavonja.
    Mint mondta, ha kellő számú tagállam parlamentje fogad el úgynevezett indokolt vélemény, akkor van esély befolyásolni az uniós döntéshozatalt. Szerinte ehhez 19 szavazatot kell összegyűjteni.
    A bizottsági elnök szerint a kvótákról, vagyis az áthelyezési válságmechanizmus létrehozásáról szóló javaslat tükrözi a brüsszeli bürokrácia téves elképzeléseit. Az nemcsak a szubszidiaritás elvét sérti, hanem tovább eszkalálhatja a problémát - értékelt Hörcsik Richárd.
    Hozzátette: a magyar emberek döntöttek, a határokat meg kell védeni, és ehhez nem ad segítséget a kvótákról szóló uniós terv.
    Hörcsik Richárd érvelése szerint nincs szükség állandó mechanizmusra, hogy kiegészítsék a dublini egyezményt a menedékkérelmek megvizsgálása miatt. Mint mondta, nem megfelelő jogalapra hivatkozik az EB a kvótarendszer létrehozásakor.
    A kifogásaik közé sorolta azt, hogy javaslat az EB-t a válságmechanizmus meghatározására és aktivizálására kizárólagos hatáskörrel ruházza fel, ugyanakkor az uniós alapszerződés szükséghelyzetben az Európai Tanács számára biztosít a hatáskört. Az EB ezen felhatalmazása túllép az alapszerződésben foglalt korlátozáson - tette hozzá.
    A bizottsági elnök szerint a bizottság nem igazolja kielégítően, hogy a kvótarendszer hatékonyabb eljárást eredményezne, illetve többletértékkel bírna.
    Kitért arra is, hogy a parlament véleménye nem köti a kormányt. Ha a tagállami parlamentek nem tudják megakadályozni a javaslatot, akkor az Európai Tanácsban nem egyhangúlag, hanem minősített többséggel döntenek, és ez azt jelenti, hogy egy év múlva akár hatályos is lehet a kvótáról szóló uniós jogszabály - ismertette.
    
    Fidesz: sárga lapos figyelmeztetést kell adni az EB-nek
    
    Kósa Lajos (Fidesz) is az uniós kvótarendszer elutasítására szólított fel. Szerinte ha Magyarország elfogadja ezt az áthelyezési mechanizmust, akkor beáll abba a sorba, amely elfogadhatatlan eszközökkel próbálja a válságot kezelni. Mint mondta, sárga lapos figyelmeztetést kell adni az EB-nek.
    Szerinte olyan megoldásokat kell keresni, amely képes ezeket az embereket a szülőföldjükön tartani.
    A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint minden nemzet kizárólagos joga eldönteni azt, kit enged be az országba, kinek ad letelepedési engedélyt, menekültstátust, állampolgárságot.
    Kósa Lajos szerint ezt a jogot senkinek sincs lehetősége elvonni, erre kizárólag diktatúrákban volt példa. "Mi is megéltük azt, hogy legyőzött országként rajtunk kívül álló hatalmak döntöttek arról, hogy Szlovákiából magyarokat telepítenek Magyarországra önkényesen vagy Magyarországról különböző nemzeti kisebbségeket deportálnak" - fogalmazott. Úgy folytatta: "azt álmunkban sem gondoltuk volna", hogy ismét visszatér ez a probléma, és arról dönthetnek a fejünk felett, hogy sok tízezer embert küldenek Magyarországra.    
    "Sztálin elvtárs szelleme kísért Brüsszelben" - mondta Kósa Lajos.
    A fideszes politikus a kvótarendszerrel kapcsolatban felvetette, hogy azok, akik illegálisan érkeztek, eddig sem voltak együttműködőek. Ki az, aki azt gondolja, hogy megváltozik a hozzáállásuk, és majd az EB döntése alapján Plovdivban vagy Mátészalkán maradnak? - tette fel a kérdést.
    Kósa Lajos szerint ez a rendszer a schengeni egyezmény felrúgásához vezethet, Magyarország viszont azért védi a határokat, hogy eleget tudjon tenni ennek az egyezmények. Úgy értékelte, hogy az elosztási mechanizmus ellentétes az uniós alapszerződésekkel, ahelyett valós megoldást kell keresni, erre pedig már Orbán Viktor miniszterelnök javaslatot tett.