Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy-Britannia-Kína Nukleáris együttműködési megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Kína

2015-10-21 16:52:53

 

Nagyszabású nukleáris együttműködési megállapodást írt alá szerdán Nagy-Britannia és Kína.

    A 6 milliárd fontos (2500 milliárd forintos) beruházási szerződés megkötését David Cameron brit miniszterelnök személyesen jelentette be szerdán a Downing Streeten, Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
    A szerződés alapján a kínai állami atomenergia-ipari vállalat (CGN) 33,5 százalékos részesedést vásárol a délnyugat-angliai Hinkley Point nukleáris létesítmény épülő új részlegében. A vitatott és többévi késésben lévő, összesen csaknem 25 milliárd fontos beruházással készülő reaktoregység többségi tulajdonosa a francia EDF energiaipari csoport.
    Cameron történelminek nevezte a Kínával kötött megállapodást. Kijelentette: az új atomerőmű 6 millió brit háztartást lát majd el árammal.
    Londonban a brit-kínai nukleáris együttműködési megállapodás megkötését tartják a kínai államfő négynapos állami látogatását kísérő legkiemelkedőbb üzleti fejleménynek.
    Az EDF a Hinkley Point létesítményben egy 3200 megawattos egységet épít, amelyben két reaktor lesz. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termeli majd meg.
    Az eredeti átadási határidő 2017 volt, de az EDF finanszírozási problémái miatt most már az is kérdéses, hogy az új, 2023-as határidő tartható lesz-e. A kínai tőke bevonásától a brit kormány a beruházás felgyorsítását reméli.
    London emellett lehetővé akarja tenni egy kínai tervezésű atomerőmű felépítését egy másik helyszínen, a kelet-angliai Bradwell nukleáris létesítményében. Ha e beruházás is megvalósul, ez lenne az első teljesen kínai tervezésű nukleáris energiatermelő létesítmény Nyugaton.
    A brit kormány többmilliárdos hitelgaranciát is vállalt a Nagy-Britanniában tervezett kínai atomerőmű-beruházásokra. Az állami garanciavállalás egyelőre 2 milliárd fontig (860 milliárd forintig) terjed, de London az Európai Unió korábbi hozzájárulása alapján akár 16 milliárd fontig is kiterjesztheti a hitelgaranciát.
    Hszi Csin-ping péntekig tartó nagy-britanniai látogatásán a két ország a tervek szerint összesen 30 milliárd font (csaknem 13 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot ír alá.
    Cameron a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt tíz évben a Kínába irányuló brit export megnégyszereződött, és értéke tavaly megközelítette a 20 milliárd fontot. Hozzátette: Nagy-Britannia a második legnagyobb beruházó Kínában az Egyesült Államok után.