Márk napja van. | 2024.04.25

Egészség-kormány Novák Katalin: az egészségben eltöltött évek számának növeléséhez több ágazat együttműködésére van szükség

2015-10-21 16:42:16

 

Az egészségben eltöltött évek számának növeléséhez nem elég pusztán az egészségügyi ellátás megerősítése, szükség van a szociális, a családügyi, a kulturális, a felzárkózási, a sportágazat együttműködésére is - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek telefonon szerdán.

    Az államtitkár, aki az Egészségügyi Világszervezet, a WHO Minszkben, az életen át tartó egészségügyről rendezett konferenciáján vesz részt, hangsúlyozta, az együttműködésre jó példa a magyar modell, ahol egy minisztériumon belül foglalkoznak ezekkel a területekkel.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára elmondta: a konferenciának, amelyen 53 ország képviselője vesz részt, központi témája, hogy már a fogantatás pillanatától, a várandósság alatt és a kora gyermekkorban fontos a magas szintű egészségügyi ellátás.
    Hozzátette: a konferencián elmondott hozzászólásának középpontjában is ez a közös cselekvés állt. Az államtitkár bemutatta a magyar struktúrát, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériumában a különböző területekkel foglalkoznak.
    Az államtitkár elmondta azt is, hogy szólt a Magyarországon megvalósítandó kora gyermekkori intervencióról is. Emlékeztetett: a kormány a közelmúltban meghirdette azt a programot, amelynek alapján a jövő évtől a pedagógiai szakszolgálaton keresztül megerősödik a három évnél fiatalabbak korai fejlesztése. Azt szeretnék elérni, hogy a szakemberek a lehető legkorábbi életszakaszban felismerjék, ha valakinek fejlesztésre van szüksége, és a rászoruló gyermek a lehető legkorábban meg is kapja a szakszerű segítséget - magyarázta.
    Novák Katalin elmondása szerint szólt az idén százéves magyar védőnői rendszerről is, amelynek megerősítése illeszkedik a kormánynak az alapellátást megerősítő törekvéseihez.
    A hároméves kortól kötelező óvoda, a közétkeztetésről szóló rendelet, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése, a mindennapos testnevelés is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekek egészségét már a korai szakaszban biztosíthassák - mondta az államtitkár.
    Novák Katalin utalt arra: Európa több országában probléma, hogy nem mindenki fér hozzá egyformán az egészségügyi, szociális szolgáltatásokhoz. A kormány arra törekszik, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket csökkentse és mindenki hozzáférhessen az egészségügyi, oktatási, szociális szolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy nagyvárosban vagy kistelepülésen él - mondta.
    Tájékoztatása szerint a konferencián a résztvevők egy közös nyilatkozatot is elfogadtak.