Tivadar napja van. | 2024.04.20

Miniszteri biztos: a kormány nem kötött semmilyen megállapodást Szlovákiával Bős-Nagymaros ügyében

2015-10-21 13:34:49

 

A kormány semmiféle megállapodást nem kötött a szlovák féllel Bős-Nagymaros ügyében, a cél továbbra is a magyar érdek maradéktalan érvényesítése, így főként a Szigetköz vízpótlásának biztosítása - mondta Baranyai Gábor, a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos szerdán az MTI-nek.

 

    Kifejtette: "Magyarország a demokratikus átalakulás hajnala óta, közel három évtizede egy célt követ, nevezetesen azt, hogy a Duna és környezete állapotában ne következzen be komoly és visszafordíthatatlan romlás, valamint a már bekövetkezett károk következményeinek enyhítése". Hozzátette, hogy a magyar érdekek között első és legfontosabb helyen szerepel a Szigetköz vízpótlása, valamint a főmeder és a mellékágak összekapcsolása.
    "Magyarországot és Szlovákiát nemzetközi kötelezettségvállalásuk, valamint a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete egyaránt tárgyalásra köztelezi. Hazánk e tárgyalások során értékeli a szlovák fél konstruktív együttműködési készségét. A határozott magyar álláspont és annak következetes képviselete kizárja, hogy a Duna kérdésében olyan megoldás jöjjön létre, amely a hazánk érdekeivel meg ne egyezzen" - fejtette ki Baranyai Gábor.
    Mint mondta, a kormányzat kész az átláthatóság szellemében a szakmai szervezetekkel, így különösen a Magyar Tudományos Akadémiával folytatott eszmecserére és örömmel vesz minden, a magyar érdekek érvényesítését elősegítő javaslatot.
    Baranyai Gábor ismét hangsúlyozta: a kormány semmiféle megállapodást nem kötött a szlovák féllel.