Emma napja van. | 2024.04.19

Országgyűlés-jogalkotás OGY - Krónika 5. rész (az OBH és az ügyészség 2014-es beszámolója)

2015-10-21 11:43:42

 

Az Országgyűlés szerdán lezárta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tavalyi beszámolójáról vitát, majd megkezdte a tárgyalását az ügyészség 2014-es tevékenységéről szóló beszámolónak. Polt Péter legfőbb ügyész expozéjában egyebek mellett a továbbra is kedvező - 96,6 százalékos - váderedményességi mutatóra hívta fel a figyelmet.


    Az OBH 2014-es beszámolója

    Képviselői felszólalások, zárszó

    A fideszes Turi-Kovács Béla a bíróságok méltó elhelyezésére irányuló erőfeszítéseket emelte ki.
    Egyértelművé kell tenni, hogy a magyar bíróságokat nem egy konkrét ügyön, hanem a teljes rendszeren keresztül kell megítélni - mondta.
    A kinevezéseknél az elnök szerepvállalását úgy értékelte: van, amikor indokolt a helyi szempontok felülbírálása országos szempontok alapján.
    Helyes döntés volt a bírósági hivatal működtetése - ezt bizonyította az elmúlt időszak -, és szükséges annak fenntartása, erősítése, támogatása - összegzett a kormánypárti politikus.
    A szintén fideszes Répássy Róbert azt mondta, nem árt tisztázni, hogy a bíróságok az ítélkezési gyakorlatukról nem kötelesek beszámolni az Országgyűlésnek, ez a függetlenségüknek a garanciája. Éppen ezért alkotmányellenes, hogy a bírók ítéleteit a DK-s Varju László az Országgyűlésben kéri számon - jegyezte meg. Hozzátette: véleményt lehet megfogalmazni, de ennek is van demokratikus korlátja, nem lehet fenyegetni a bírákat. Kitért arra is, hogy az Országos Bírói Tanácsot idén júniusban teljes jogú tagjává választotta az Európai Igazságszolgáltatási Tanács.
    A szocialista Bárándy Gergely szerint a Fidesz-kormánynak nincs köze ahhoz az eredményhez, hogy ma már mindenki által jogállaminak tartott bírósági igazgatási rendszer működik Magyarországon. A kabinet eredeti tervei ugyanis nem ebbe az irányba mutattak - mondta.
    A jobbikos Gyüre Csaba egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy megrendülhet a bíróságokba vetett társadalmi bizalom, ha olyan ügyekben, amelyekben milliárdos csalásról lehet szó, egy évtized telik el az ítéletig.
    Válaszában Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta, nem tud beszállni a politikai adok-kapokba, a bírósági hivatal ugyanis "másik pályán" működik.
    A hozzászólásokat ugyanakkor megköszönte, és azt ígérte, azon lesz, hogy minden képviselő választ kapjon a kérdéseire.

    Az ügyészség 2014-es tevékenységéről szóló beszámoló

    Polt Péter: továbbra is kedvező az ügyészség váderedményessége

    Továbbra is kedvező az ügyészség váderedményessége, tavaly ez a mutató 96,6 százalék volt, hasonló, mint 2013-ban, amikor 96,4 százalék - mondta a legfőbb ügyész az ügyészség 2014-es tevékenységéről szóló beszámoló vitájában.
    Polt Péter expozéjában kifejtette, hogy az ügyészi munka mennyisége alapvetően függ az összbűnözés alakulásától, márpedig tavaly 12,8 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak a 2013-ashoz képest. Az emberölések száma is csökkent: tavaly 129 szándékos emberölést regisztráltak, ami 9-cel kevesebb az előző évinél.
    A legfőbb ügyész a különböző ügytípusok közül külön szólt a korrupciós bűncselekményekről, közölve, hogy a 2012-es 828 és a 2013-as 1105 korrupciós bűncselekmény után tavaly a számuk 3269-re nőtt. Az okokról azt mondta, hogy jelentős előrehaladást értek el a felderítésben, így szerinte a növekvő számadat "a látens bűnözés jobb felderítéséből adódik". A korrupció elleni harc letéteményese a Központi Nyomozó Főügyészséget nevezte.
    Jelezte azt is, hogy a földügyekben ugyancsak nő az ügyészi fellépések száma.
    Jelentős eredménynek nevezte, hogy az ügyészség egyre inkább használja az ügyek befejezésének meggyorsítására rendelkezésre álló intézményeket. Példaként említette a tárgyalás mellőzésére tett ügyészi indítványok, valamint a bíróság elé állítások számának emelkedését.
    Megjegyezte, hogy nőtt a tárgyalási szakban az ügyészi fellebbezések száma is. Ezzel kapcsolatban közölte: személyes véleménye szerint a büntetések kiszabásában "viszonylag enyhe tendencia mutatkozik", az ügyészség azonban szigorúbb büntetéskiszabási gyakorlatot pártol. Részben ennek az eredménye a fellebbezések nagyobb száma, amelyek eredményessége is javult - tette hozzá.
    A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint az ügyészségi szervezet engedélyezett álláshelyeinek száma 2014-ben 4826-ra emelkedett, a növekedés nagyrészt a termőfölddel kapcsolatos ügyészi feladatok ellátásával függ össze. A betöltetlen álláshelyek száma - a beszámolási időszakban - 198-ról 157-re csökkent.
    Polt Péter összegzése szerint az ügyészség tevékenységét a törvényesség, a hatékonyság és a stabilitás jellemezte, "úgy érezzük, eleget tettünk törvényi kötelezettségeinknek".