Auguszta napja van. | 2024.03.29

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák-szlovén határról

2015-10-21 10:44:54

 

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák-szlovén határról, és küldtek vissza Szlovéniába kedden - közölte a karintiai rendőrség szóvivője szerdán.

    A menedékkérők vonattal utaztak Karintia irányába, beutazásukat az osztrák rendőrség utasította vissza, és a szlovén hatóságok gondoskodtak visszaszállításukról a szlovéniai Jesenice városnál. Rajtuk kívül további migránsok Ausztriába történő beutazását is megtagadták kedden, ők szintén vonattal érkeztek a határhoz.
    A stájerországi rendőrség vezetője kedden arról számolt be, hogy néhány menekült hamisított dokumentumokkal próbált bejutni az országba, így őket nem engedték be Ausztriába.
    Szerda délelőtt a stájerországi Spielfeld átkelőhöz egyszerre nagyjából 1500-2000 illegális bevándorló érkezett. A hatóságok próbálják irányítani haladásukat, azonban a határellenőrzés és a menekültek regisztrációja ilyen tömeges érkezés esetén csak nehezen kivitelezhető - közölte a tartomány rendőrségi szóvivője.
    Elmondta azt is, hogy ha sokan jönnek, akkor az emberek ellátása az elsődleges szempont, a regisztrációt később is elvégezhetik a befogadóhelyeken.
    Az osztrák és a szlovén hatóságok gyűjtőhelyekre terelik a migránsokat, és vigyáznak arra, hogy senki ne tudjon kiugrani a sorból. A vöröskereszt helyi képviselője szerint az ételosztás szervezettebben folyik már, mint kedden.
    Összesen 4300 menekült töltötte a kedd éjszakát ausztriai menekültszállásokon, további 2400-an gyűjtőközpontokban és tranzitzónákban éjszakáztak - közölte Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt főtitkára.
    Kedd este négyezer menekült lépte át Ausztria déli határát. Az osztrák hatóságok szerint erről nem kaptak előzetes felvilágosítást Szlovéniától, a menekültszállások tele voltak és már nem tudták elutaztatni őket más osztrák tartományokba, így 1400-an a határ menti sátrakban aludtak.
    Kedden összesen 4500 menekült érkezett Stájerországnál Szlovéniából.