Emma napja van. | 2024.04.19

Modern eszközök beszerzésével készül az árvizekre a vízügyi főigazgatóság

2015-10-21 10:33:10

 

Az árvizek által okozott károk megelőzését és elhárítását szolgáló létesítmények biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép-, eszköz- és műszerparkját fejleszti 9,8 milliárd forintos beruházással az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

 

    A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, állami társfinanszírozással valósul meg - tájékoztatott az OVF szerdán.
    Az idén megvalósuló beruházás keretében a vízügyi ágazat eszközfejlesztésére kerül sor: áramfejlesztőket és elektromos rendszereket, cölöp- és szádfalverőket, emelő- és anyagmozgató gépeket, földmű fenntartó- és karbantartó gépeket, szivattyúkat, közúti járműveket, hidrometriai eszközöket, meder- és műtárgyfelmérő eszközöket szereznek be.
    A közlemény szerint a hazai települések 40 százalékát erősen veszélyeztetik a vizek, és jelentős a komoly védekezést igénylő területek nagysága, így kiemelten fontos a vízügyi főigazgatóságnak a hazai árvizek kezelését, a védekezés irányítását szervező tevékenysége.
    Az OVF alá tartozó 12 vízügyi igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmi létesítményekben a károk jellemzően a levonuló árvizek miatt keletkeznek. Emellett a műtárgyak szerkezeti elemeinek korróziója, elöregedése, a vízmércék rongálódása miatt is előállnak javítási igények. A fenntartási munkák keretében a legszükségesebb feladatokat a vízügyi szakemberek folyamatosan elvégzik, azonban időről-időre szükségessé válik új eszközök és berendezések beszerzése - közölte vízügyi főigazgatóság.
    A tervezett fejlesztés hozzájárul az EU árvízi irányelv megvalósításához, az árvízi kockázatok csökkentéséhez - áll a közleményben.