Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: húsz kérelem érkezett a Termelő falu programra

2015-10-19 09:56:34

V. Németh Zsolt hozzátette: önkormányzatok nyújthattak be vissza nem térítendő támogatásra kérelmet a két alprogramban, az egyik a baromfitartást, a másik a zártkerti földrészletek revitalizációját szolgálja.
    A beérkezett kérelmek közül 13 a zártkerti földek, öt a baromfitartás, kettő pedig mindkét terület fejlesztésére vonatkozik. Valamennyi beérkezett kérelmet támogatják, településenként átlagosan 10 millió forintot ítéltek meg, a legtöbb kérelem Zala megyéből érkezett - közölte.
    Ismertette: a baromfi tartási program az őshonos tenyészállomány kialakításával a génmegőrzést is szolgálja, a falvakra jellemző öngondoskodás fenntartása mellett. Az önkormányzatok húst és tojást is előállítanak az elnyert támogatásból létrehozott ökológiai típusú vegyes gazdaságaikban. A gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ végigköveti a program megvalósulását, a településeknek 50 százalékos előleg felvételére van lehetőségük - sorolta.
    A tájékoztatása szerint a másik, a zártkerti revitalizációt szolgáló programban az ország mintegy 1 millió 150 ezer ingatlanja, mintegy 200 ezer hektár érintett, aminek a fele gondozatlan terület.
    Az államtitkár szavai szerint szeretnék elérni, hogy ezek az elaprózott, sokszor hat-nyolc tulajdonos miatt meg nem művelt területek a falvakhoz kapcsolódva az öngondoskodást, az árutermelést szolgálják. Az önkormányzatok helyi civil szervezetekkel együttműködve az elnyert támogatásból megvásárolnak ilyen földrészleteket, és összevonva, területalapú támogatásra jogosult területeket alakítanak ki, és rezisztens tájfajtákat, gyümölcsöt vagy zöldséget termesztenek rajtuk - mondta.
    A tárca tervei szerint a mintaprogram megvalósulását követően a Termelő falu programot tovább bővítenék - fűzte hozzá.