Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kar anyajegyeinek számából következtetni lehet a bőrrák kockázatára

2015-10-19 09:49:27

A British Journal of Dermatology című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint a test egészén található anyajegyek számára lehet következtetni a jobb karon lévő anyajegyek mennyiségéből.
    A bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanoma több mint 13 ezer embert érint évente Nagy-Britanniában. Ez a rosszindulatú bőrdaganat a normálistól eltérő anyajegyekből alakul ki, így a kór kockázata összefügg a páciensen lévő anyajegyek számával.
    A King's College London kutatói háromezer, Nagy-Britanniában élő női ikerpárt kísértek figyelemmel nyolc éven keresztül, adatokat gyűjtöttek a résztvevők bőrtípusáról és a testükön lévő szeplők, valamint anyajegyek számáról.
    Miután megismételték a vizsgálatokat egy nagyjából 400 melanomás férfi és nő alkotta csoporton, a szakemberek a bőrrák kockázatának kiszámítására alkalmas gyors és könnyű módszert dolgoztak ki - adta hírül a BBC News.
    A jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön.
    A jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata.
    A tanulmányt vezető Simone Ribero szerint az eredményeknek köszönhetően a háziorvosok sokkal pontosabban tudják megbecsülni a páciens testén lévő anyajegyek számát.
    A Cancer Research UK munkatársa, Claire Knight ugyanakkor elmondta, fontos, hogy az ember tisztában legyen a saját bőrtípusával és azonnal orvoshoz forduljon, amennyiben változást észlel egy anyajegyén vagy bárhol a bőrén.