Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kovács Zoltán: az uniós csúcson nem döntöttek a külső határok védelméről

2015-10-16 06:41:00

 

A külső határok védelméről, vagyis a legfontosabb kérdésről nem született döntés a péntek virradóra véget ért uniós csúcson - jelentette ki az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában a kormányszóvivő.

 

    Kovács Zoltán úgy vélekedett: a határvédelemről szóló döntés annál is inkább sürgető volna, mert máig 380 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, vagyis a schengeni határra és a migránsok száma az év végéig elérheti a 600-700 ezret. A helyzet nem tartható fenn, mindenkinek az volna az érdeke, hogy a görög-török határon megfogható legyen az emberáradat - tette hozzá a politikus.
    Szerinte a külső határok védelméről szóló döntés elodázása nem csak a Szíriából érkezők felé, de Afrika felé is rossz üzenet; azt közvetíti, hogy az unió nem képes a hatékony határvédelemre.
    Közlése szerint a kerítésépítés nem a legjobb megoldás, de egyelőre nincs jobb. Ugyanis a belső határok megszűnése nem jelenti azt, hogy a külső határok is megszűntek volna.
    Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a határokat, hanem csak a zöldhatárt zárta le Szerbia felé az ellenőrizetlen migráció meggátolására.
    Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésén dönt a horvát-magyar zöldhatár lezárásáról, felkészültek-e a hatóságok az intézkedés végrehajtására, a kormányszóvivő azt válaszolta: a biztonsági határzár kész és az élőerő is rendelkezésre áll, tehát meg tudják védeni a déli határt Horvátország felől is.