Valter napja van. | 2024.07.16

27. Kárpát-medencei Nyári Egyetem és Határon Túli Intézmények Fóruma az ELTE-n

2024-07-11 10:37:00

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2024. július 10. és 15. között ismét megrendezi nyári egyetemét a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista és főiskolás hallgatók számára, idén hat kar, az Állam- és Jogtudományi, a Természettudományi, a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Tanító- és Óvóképző, valamint a Gyógypedagógiai Kar közreműködésével, a Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferenciával együttműködve.

A KMNYE tudományos előadásai idén a mesterséges intelligencia hatásait vizsgálják a különböző tudományterületeken.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2024. július 10. és 15. között ismét megrendezi határon túli magyar anyanyelvű egyetemisták számára az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet. A programban idén két nagy szakmai szekció teremt lehetőséget arra, hogy Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén. A rendezvénnyel párhuzamosan zajlik az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, melyen az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, további együttműködési és pályázási lehetőségekről.

Az „Egységben a tudomány” mottót viselő rendezvény ünnepélyes megnyitójára
2024. július 10-én 9:30 órakor kerül sor az ELTE Márton Áron Szakkollégiumában. Az ünnepségen részt vesz és köszöntőt mond Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak-és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, jelen lesznek továbbá a határon túli partneregyetemek vezetői. A rendezvényt az ELTE rektora, Prof. Dr. Borhy László nyitja meg.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a programra idén 153 jelentkező regisztrált a határon túli magyar régiókból (Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék). A 2024-es KMNYE kiemelt témája a mesterséges intelligencia lesz, A Mesterséges Intelligencia hatása az egyes tudományterületeken címet viselő interdiszciplináris szekció előadói az ELTE Állam- és Jogtudományi, Természettudományi, Bölcsészettudományi, Gyógypedagógiai, Informatikai, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar oktatói közül kerülnek ki.

A szerdai és csütörtöki plenáris előadásokat követően a hallgatók pénteken három különböző szekció munkájában vehetnek részt. A Márton Áron Szakkollégiumi Szekció idén is lehetőséget ad a határon túli magyar anyanyelvű hallgatóknak, hogy kutatási területüket bemutathassák.

A rendezvény több mint 150 résztvevőjének a nemrég felújított Márton Áron Kollégium ad otthont. A hallgatók a korábbi évekhez hasonlóan most térítésmentesen vehetnek részt a rendezvényen. Az idei évben ezt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Erasmus+ Blended Intensive Program támogatásai teszik lehetővé.

A KMNYE szakmai programját változatos szabadidős aktivitások színesítik, melyek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a budapesti egyetemi életbe. A szakmai programot szombaton egész napos kirándulás zárja.

A hagyományokhoz hűen idén is megvalósul az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, amelynek keretében a kormányzat, az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, új mobilitási csatornákról, közös képzésekről, közös akkreditációról, publikációról, pályázási lehetőségekről és további együttműködési lehetőségekről.

További információ és részletes program a rendezvény honlapján olvasható.