Valter napja van. | 2024.07.16

88 éves korában elhunyt a filmes legenda Donald Sutherland

2024-06-20 22:36:50

Hosszú betegség után Miamiban elhunyt Donald Sutherland Emmy- és Golden Globe-díjas színész. A halálhírt a színészóriás fia, Kiefer Sutherland apja myomdokain járó színész is közölte Facebook oldalán.

"Fájó szívvel tudatom, hogy édesapám elhunyt, akit a filmtörténet egyik legfontosabb szereplőjének tartom - írta Kiefer Sutherland közösségi oldalán. "

Kiefer szerint édesapja imádta a színészetet

Donald McNichol Sutherland 1935. július 17-én született Saint Johnban, Kanada Új-Brunswick tartományában, de amerikai filmek tették híressé. Első filmszerepeit az 1960-as években kapta, az 1967-es A piszkos tizenkettő című alkotással robbant be. 1970-ben az azóta klasszikussá vált a MASH, illetve a Kelly hősei főszerepét játszotta el. 

Olyan filmekben alakított emlékezeteset, mint az Átlagemberek, a Ne nézz vissza!, a Tű a szénakazalban, a JFK – A nyitott dosszié, a Huszadik század, az X polgártárs, a Büszkeség és balítélet vagy Az éhezők viadala-filmek, melyekben ő volt Coriolanus Snow elnök. Szerepelt, többek között a Hideghegy, Az olasz meló vagy a Kárhozott szeretők című filmekben. 

2009 nyarán Magyarországon forgatott a Ken Follett azonos című regényéből készült A katedrális című minisorozatban. 2020-as az HBO Tudhattad volna című minisorozatában a Hideghegy után ismét Nicole Kidman apját alakította. 

A legkiválóbb színészek között tartották számon, mégsem jelölték soha Oscar-díjra. 2017. november 11-én viszont pályafutásának elismeréséül Oscar-életműdíjat vehetett át az Amerikai Filmakadémiától.

1995-ben az az X polgártársért Emmy- és Golden-Globe-díjat, 2002-ben Háború a háborúról filmben nyújtott alakításáért egy újabb Golden Globe-ot, 2020-ban a Tudhattad volna minisorozatért Critics' Choice Television Awardban részesült. 

Első házassága Lois May Hardwickkal 1959-től 1966-ig tartott.

Második, 1966 és 1970 közötti házasságában jöttek világra ikrei, Kiefer és Rachel - az előbbi ismert színész, az utóbbi a kamerák mögött dolgozik. 1972-ben vette feleségül Francine Racette kanadai színésznőt, akivel három fiuk született, Rossif, Angus és Roeg. 

(Forrás Kiefer Sutherland Facebook)