Alajos napja van. | 2024.06.21

Időjárás-jelentés

2024-05-17 17:39:23

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Többközéppontú ciklonális rendszer helyezkedik el Európa délnyugati része felett, amely igencsak mozgalmas időjárást eredményez: többfelé előfordul eső, zápor, zivatar, helyenként intenzív csapadék kíséretében.

Kontinensünk keleti, északkeleti részén magasnyomású zóna húzódik, így arrafelé nyugodtabb, szárazabb és naposabb az idő. A hőmérséklet szinte mindenütt 20 fok környékén alakul, de egyes részeken - többek között Skandinávia nagyobb részén is - 25 fok körüli maximumot mérhetünk.

A Kárpát-medence felett átvonuló hidegfront mentén pénteken még több helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra, szombatra viszont már szárazabb levegő érkezik fölénk, csak helyenként alakulhat ki futó zápor.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:
-----------------------------------------------------
Az összefüggő felhőzet északkeleten is szakadozik, és ott is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Több helyen valószínű zápor, zivatar, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak intenzív csapadék kíséretében.

Éjszaka a csapadékgócok számossága csökken, és egyre inkább az északkeleti tájakra korlátozódnak, közben egyre nagyobb területen kiderül az ég.
Hajnalra az északi tájakon párássá válhat a levegő, helyenként köd, valamint réteges felhőzet képződhet, ám ezek szombaton hamar feloszlanak, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar.

A délkeleti szél délnyugatira fordul, olykor megélénkül. Zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 28 fok között változik.