Rafael napja van. | 2024.06.20

NVI: egy hét múlva lejár az uniós állampolgárok választási regisztrációja

2024-05-17 15:01:00

Még egy hétig, május 24-én 16 óráig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós választópolgárok, akik a június 9-i európai parlamenti választáson a magyar listákra kívánnak szavazni - közölte a nemzeti Választási Iroda az MTI-vel pénteken.

Azt írták: az európai parlamenti (EP-) választáson a választópolgárok csak egy országban adhatják le szavazatukat. Az NVI ezért a sikeres regisztrációt követően értesíti az uniós választópolgár állampolgársága szerinti választási hatóságot, ahol törlik az ottani választási névjegyzékből, így biztosítva az Európai Unión belül, hogy minden választópolgár csak egy helyen szavazhasson.

Kiemelték: az uniós választópolgár a regisztrációt követően mindaddig szerepel a magyarországi névjegyzékben - vagyis az állampolgársága szerinti tagállamban nem szavazhat az európai parlamenti választáson -, amíg nem kéri törlését, szünteti meg magyarországi lakcímét vagy veszíti el választójogát.

Az uniós állampolgárok a június 9-ei választásra május 30-án 16 óráig kérhetik törlésüket a magyarországi névjegyzékből.

A névjegyzékbe vétel, illetve törlés iránti kérelem benyújtható elektronikus azonosítást követően online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához - írták.