Alajos napja van. | 2024.06.21

Ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

2024-05-17 11:51:00

Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság - közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a kiírásra olyan kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési, valamint egyházi szervek jelentkezhetnek, amelyek sokat tesznek a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód erősítéséért, fejlesztéséért, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséért.

A százmillió forint keretösszegű pályázatra 2024. július 1-jéig lehet jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő (www.nktk.gov.hu) honlapján. A pályázók legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek - ismertette az államtitkár.

Kiemelte: Magyarország kormánya 2010-ben a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, ez a szemlélet pedig ma már az élet számos területén, a családtámogatások folyamatos bővítésében és a különböző családbarát kezdeményezésekben is tetten érhető. A kormány a tartós háborús helyzet ellenére is megvédi a családtámogatásokat, sőt idén bevezette a csok pluszt, emelte a falusi csok és a babaváró támogatás összegét - fűzte hozzá.

A családbarát munkahelyek kialakítását elősegítő pályázat évek óta családbarát kezdeményezések, programok bevezetésére, szolgáltatások kialakítására ösztönzi a vállalatokat és az intézményeket, és az elmúlt években számos jó gyakorlat megvalósulását segítette - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: ilyen egyebek mellett a gyermekfelügyelet és óvodai ellátás biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidei táborok szervezése és szünidei fizetett szabadság bevezetése.

A díj az évek folyamán olyan elismeréssé nőtte ki magát, amelynek birtokában a munkaadó könnyebben talált megbízható, hatékony munkaerőt - hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Mint írta, a Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása című pályázat célja a munkahelyi családbarát programok és intézkedések finanszírozása. A pályázat a nyertes szervezet adott évben benyújtott programját díjazza, tehát a cím egy évre szól.

A 2024-ben nyertes pályázók a kitüntetést az elkövetkezendő egy évben használhatják. A díj rangját jelzi, hogy az elmúlt immár csaknem másfél évtizedben sok olyan cég vagy vállalkozás nyújtotta be jelentkezését, amely nem igényelt anyagi támogatást, mivel a családbarát intézkedéseket önerőből finanszírozták, és kizárólag a Családbarát Munkahely cím használatát kívánták elnyerni. Tavaly 50 nyertes pályázat kapott anyagi támogatást, és további 21 pályázó érdemelte ki a Családbarát Munkahely címet - olvasható a közleményben.