Erik napja van. | 2024.05.18

IM: uniós elismerés a gyermekbarát magyar igazságszolgáltatásnak

2024-04-11 17:57:00

Magyarországot felkérték, hogy partnerországként működjön közre az Európai Unió és az Európa Tanács közös projektében, a gyermekbarát igazságszolgáltatás terén elért eredményeinek köszönhetően - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) az MTI-vel pénteken.

Hozzátették: az Európa Tanács 45 országa közül mindösszesen három - köztük Magyarország - vesz részt partnerként ebben a projektben.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a joggal, jogi eljárásokkal akár tanúként, félként, érdekeltként, elkövetőként vagy sértettként kapcsolatba kerülő gyermekek hatékonyabb védelméhez. A program segíti a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutatás aktualizálását, a jó gyakorlatok és új, gyermekközpontú jogi megoldások kidolgozását - tudatta a tárca.

Úgy értékeltek: mindez azt jelenti, hogy Magyarország véleménye és meglátásai meghatározóak lesznek és beépülnek az európai jogszabályokba; ez nagy elismerés és pozitív visszajelzése annak, hogy a magyar gyermekbarát politikát Európa-szerte követendő példának tartják.

Kitértek arra, hogy a 2024 januárjában indított 27 hónapos projekt szorosan kapcsolódik az EU Gyermekjogi Stratégiájához és egyike az Európa Tanács gyermekek jogairól szóló stratégiája (2022-2027) részeként megvalósítandó projekteknek.