Erik napja van. | 2024.05.18

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei választásokra

2024-04-12 09:01:00

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra a Tisztelet és Szabadság Pártot, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártját.

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette az Egy Szívvel Kalászért Egyesületet, a Mind Egyet Akarunk Egyesületet, az Itt az Idő Egyesületet, a Berettyó Közéleti Egyesületet, a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata Kulturális Egyesületét, a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért Egyesületet, az Otthon Keszin Egyesületet, az Élhető Erzsébetváros Egyesületet, a Fejlődő Maglódért Egyesületet, a Kezedben az Egészséged Egyesületet, a Magyar Ifjúságért Polgári Egyesületet, a Dél-Somogyért Egyesületet, a Ráckeve Város Amatőr Futball Club elnevezésű egyesületet, a MARÉG - Magyarországi Régiókért Egyesületet, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesületet, valamint a Vállalkozók Isaszegi Egyesületét.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a "Sopron és Környéke Német Kultúrklub" Egyesületet, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületet, továbbá a Magyarországi Gradistyei Horvát Szervezetek Szövetsége elnevezésű egyesületet.

Visszautasította az NVB, hogy jelölőszervezetként nyilvántartásba vegye a Civil Zugló Egyesületet, mert nem az arra jogosult jelentette be. A Közös Esély Egyesület nyilvántartásba vételét a roma nemzetiségi választásra pedig azért utasította vissza, mert az egyesület alapszabályában nem szerepel célként kifejezetten a roma nemzetiség képviselete.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint csütörtök délutánig már 28 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen a június 9-ei választásra, az önkormányzati választásra 319 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 74-et. A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

Az NVB csütörtöki határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek - pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek - állíthatnak, valamint azon - a listás választások kivételével - független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket az NVB és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez továbbá arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel. Nemzetiségi szervezetnél további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak lesznek részt venni. Ennek alapján a pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.