Konrád napja van. | 2024.04.21

Időjárás-jelentés

2024-04-02 19:05:00

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Ciklon alakítja az időjárást az Ibériai-félszigettől nyugatra, melynek előterében a gomolyfelhőkből a záporok mellett zivatarok is képződtek. Ugyancsak alacsonynyomású képződmény, és annak frontrendszere határozza meg kontinensünk középső és keleti részeinek időjárását.

Hidegfronti szakasza Skandináviától egészen a Földközi-tengerig húzódik, amelynek mentén szintén többfelé előfordultak záporok, zivatarok. A kontinens délkeleti harmadán melegszik fel nappal leginkább a levegő, itt általában 24, 29 fok is előfordult, hazánkban volt a térségben a legmelegebb - Kelebián a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

A Kárpát-medencében a hidegfront mögött az elmúlt napokhoz képest már jóval tisztább és pár fokkal hűvösebb a levegő, azonban szerdától ismét melegedés kezdődik.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:
----------------------------------------------------
A front összefüggő felhőzete és csapadékzónája fokozatosan elhagyja északkelet felé az országot, de arrafelé még estefelé is lehetnek borult, esős körzetek. Másutt a gomolyfelhőkből elszórtan záporok, az ország délnyugati felében és középső tájain zivatarok előfordulhatnak.

A csapadékgócok késő estére lecsengenek, ezt követően éjjel kiderül az ég. Szerdán jórészt fátyolfelhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül, majd délutántól mindenütt megnövekszik a felhőzet. A nyugatias szelet kedden és szerdán is többfelé kísérik erős, helyenként viharos lökések, csak kedd éjszakára mérséklődik átmenetileg a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 8 fok között alakul, a szélárnyékos, derült részeken ennél hidegebb lehet az éjszaka, néhol fagypont körüli hőmérséklet sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 16 és 21 fok között várható.