Konrád napja van. | 2024.04.21

Turkáló a pácban

2024-04-02 12:05:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy használtruha-üzlet portékáit vették szemügyre Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A tulajdonos számára fájdalmas véget ért az ellenőrzés, többrendbeli szabálysértési- és büntetőeljárást kezdeményeztek az egyenruhások.

Egy kisvárosi turkáló polcain a használt ruhák mellett új, népszerű márkajelzésű (Moschino, Dior, Louis Vuitton, Tommy Hilfiger, Adidas stb.) sapkákat, öveket és pénztárcákat találtak a pénzügyőrök.

A kínálatot a márkák jogosulti képviselői is megvizsgálták, és megállapították, hogy az áruk hamisak, a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül próbálták meg értékesíteni. A járőrök több mint kétszáz terméket foglaltak le.

A kereskedelmi forgalomba hozott holmikkal több mint hatmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a hatóság iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indított.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amelyek akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.