Konrád napja van. | 2024.04.21

Időjárás-jelentés

2024-02-23 17:54:00

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Kontinensünk időjárásának fő alakítója a középpontjával Dánia térségében elhelyezkedő ciklon, amelynek hullámzó frontrendszere egészen Afrika északi partjáig ér. Nyugat-Európában, valamint Skandinávia déli részén több helyről jelentenek nagyobb mennyiségű csapadékot.

A frontzóna mögött egyre nagyobb területet áraszt el a hidegebb levegő, Spanyolországban is több fokkal visszaesett a hőmérséklet, ám tegnap a Földközi-tenger partján még 25 fok körüli értékeket is mértek. Száraz, nyugodtabb idő főleg a Balkán-félsziget déli részén és a Fekete-tenger környezetében jellemző.

A Kárpát-medence időjárását is egyre inkább az említett hullámzó frontrendszer határozza meg, de felettünk elgyengül, így jelentősebb csapadékra nem kell számítani.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:
-----------------------------------------------------
Túlnyomóan borult időre számíthatunk kevés helyen gyenge esővel, majd késő este frontális csapadékrendszer éri el a nyugati határt, amely kelet felé haladva egyre inkább gyengül, szakadozik felettünk. Mögötte a nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, ami szombaton napközben tovább folytatódik, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet.

A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a gyenge csapadékzóna is kelet felé, délután a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél továbbra is többfelé lesz élénk, amit helyenként erős lökések kísérhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, az északnyugati tájakon lesz a leghidegebb, a Viharsarokban a legenyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 11 és 16 fok között valószínű.