Konrád napja van. | 2024.04.21

Időjárás-jelentés

2024-02-21 18:52:30

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Délnyugat-Európa fölé anticiklon nyúlik be, másutt azonban továbbra is ciklonok uralják az időjárást. A nyugat felől érkező frontok enyhébb levegőt szállítanak kontinensünk belsőbb részei fölé, illetve idővel gyengülnek, így jelentősebb, 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadékot is csak az északnyugati országokban mérnek.

Az enyhülést hozó frontok miatt a fagyos levegő visszább szorult, napközben már csak szárazföldünk északi és keleti határvidékén fagy. Mindeközben az Ibériai-félszigeten napközben 20, néhol 25 fok fölé is felmelegszik a levegő. A Kárpát-medencét ma egy széteső front éri el, csütörtökön azonban megerősödő délies áramlással már nedvesebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:
-------------------------------------------------------
Szerda este átmenetileg csökken, majd éjszaka észak, északnyugat felől újból erősen megnövekszik a felhőzet. Szerdán nagyrészt gomolyfelhős idő várható, a széteső gomolyfelhők összeesnek, illetve a kelet felé haladó frontális felhőzet is szétesik. Éjszaka azonban északnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, csütörtök hajnaltól pedig meg is vastagszik a felhőzet - legkésőbb a keleti országrészben, majd délután a Dunántúlon szakadozgathat, vékonyodhat a felhőtakaró.

Gyenge eső, záporeső főként csütörtökön fordulhat elő az északi országrészben. A déli, délnyugati szelet éjszaka egyre nagyobb területen kísérik élénk, hajnaltól elsősorban a nyugati országrészben erős, viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a szélárnyékos északi völgyekben gyenge fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön döntően 11 és 16 fok között valószínű, de az északi határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő.