Frigyes napja van. | 2024.07.18

EXIM: gyorsan elkapkodták a Baross Gábor Hitelprogram forrásait a kérelmezők

2024-02-13 09:48:00

Mintegy egy hónap leforgása alatt annyi kérelem érkezett be a január 15-én újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban a magyar vállalatoktól az EXIM Magyarországhoz, amely kimerítette a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram keretét - jelentette be keddi közleményében az EXIM Magyarország.

A pénzintézet közölte: a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékekre a kérelmező vállalatok összesen 150 hitelkérelmet nyújtottak be beruházási céljaik megvalósítására.

Az eddigi kérelmekből 97-et mintegy 135 milliárd forint értékben hagyott jóvá az EXIM. A jóváhagyott kérelmek 36 százaléka a kis- és középvállalkozásoktól érkezett, ágazati megoszlás szempontjából 47,4 százalékuk a feldolgozóiparból származik legfőképp Budapestről, Pest-, Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből.

A beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram igényléseinek összege 84 százalékban euró alapú hitelre szól.

Az EXIM közleménye felidézte: az energiaárak drasztikus emelkedésének és a magas kamat- és inflációs környezet negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében döntött a kormány a népszerű hitelprogram 2024-es folytatásáról. Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelt igényelhetnek.

A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártó szektor, a turizmus és vendéglátás, az autóipari beszállítók, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

A beruházásösztönző hitelprogram célja a nemzetközi versenyképesség növelése, a beszállítók technológiafejlesztése, valamint a fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása volt. A hitelprogram a külföldi és hazai tőkebefektetések támogatására is lehetőséget nyújt. A 200 milliárd forintos keret termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, külföldi kifektetésekre, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel.

A közlemény idézi Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatóját, aki kijelentette: "Harminc éve dolgozunk azon, hogy a magyar vállalkozásokat segítsük nemzetközi és hazai üzleti céljaik megvalósításában.

Hatalmas mérföldkő az EXIM életében is a Baross Gábor Hitelprogram, hiszen ennek köszönhetően minden eddiginél nagyobb volumenben, 1200 milliárd forinttal járulhatunk hozzá a magyar vállalatok sikereihez. Ugyan a 200 milliárd forintos többletforrás kerete máris betelt, célunk, hogy hosszú távon támogassuk a hazai vállalatokat kedvezményes finanszírozási eszközökkel növekedési céljaik megvalósításában, az újabb nemzeti bajnok vállalatok kiemelkedését is támogatva ezzel" - mondta.

Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány döntését követően az EXIM Magyarország 2023. februárban indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A program indulása után nem egészen három hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot, 2024. január elején pedig elérte az 1000 milliárd forintot. A Baross Gábor Hitelprogram 2023-2024 keretében 3410 darab hitelkérelem érkezett be összesen közel 1854 milliárd forint értékben.

Ezzel az 1200 milliárd forint keretösszegűre növelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, hanem az ország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik - összegezte az EXIM.