Endre, Elek napja van. | 2024.07.17

BRFK: folyik nyomozás a tanárát feltartóztató diák ügyében

2024-02-12 12:49:00

Túszejtés nem történt, de személyi szabadság megsértése miatt folyamatban van nyomozás az egyik XII. kerületi középiskolában történtek ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Csécsi Soma rendőr alezredes elmondta, február 1-jén az egyik diák megbeszélést kezdeményezett az osztályfőnökével az iskola tanári szobájában, ám a beszélgetés végén percekig nem engedte távozni a pedagógust a helyiségből. A 19 éves fiatalt a helyszínről előállították és személyi szabadság megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki - közölte.

A szóvivő az eset részleteiről elmondta, a diák úgy gondolta, hogy az osztályfőnök rögzítette a mobiltelefonjával a beszélgetésüket és attól félt, hogy a felvételt "fel fogják használni ellene." Kérte a tanárt, mutassa meg neki a mobiltelefon tartalmát, illetve törölje a felvételt. A tanár erre nem volt hajlandó, ki akart menni a teremből, de a diák "ráfogott a kilincsre". A mintegy 15 percen át tartó eset közben a diák más tanárt beengedett az irodába, ahol az iskola igazgatója és annak helyettese is jelen volt.

Csécsi Soma tájékoztatása szerint a diák a kihallgatáson elmondta, a megbeszélést azért kezdeményezte a tanárral, hogy tisztázzon egy korábbi félreértést. Hónapokkal korábban ugyanis egy óraközi szünetben az egyik osztálytársa azt kérdezte a fiútól, hogy mit tenne, ha lenne egy lőszere. Erre ő megnevezte az egyik osztálytársát, hogy őt lőné le.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit tenne, ha három lőszere lenne, két másik osztálytársat is megnevezett a diák, illetve azt is mondta, belelőne a radiátorba, "hogy felrobbanjon az egész iskola" - ismertette a szóvivő.
Hozzátette: a nyomozás sorántanúként kihallgatott diákok, a beszélgetés fültanúi azt mondták, nem keltette bennük "fenyegetettség érzetét" társuk kijelentése.

Csécsi Soma hangsúlyozta, a nyomozás keretében a fiatalnál kutatást is tartottak, ahol lőfegyvert, lőszert nem találtak a nyomozók, azonban adathordozókat foglaltak le. Szakértők bevonásával jelenleg is vizsgálják, hogy más vagy súlyosabb bűncselekmény megvalósulhatott-e - fűzte hozzá a szóvivő.