Jolán napja van. | 2024.06.15

Lassan, de biztosan fejlődik a pénzügyi tudatosság egy felmérés szerint

2023-12-05 13:49:00

Lassan, de biztosan fejlődik a pénzügyi tudatosság Magyarországon, az öngondoskodás javulását számos eszközzel lehet még ösztönözni - közölte az MTI-vel kedden az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár.

Felmérésük alapján pénzügyi szempontból a negyvenes éveikben járók a legtudatosabbak, ugyanis hosszú távú befektetési céljaik vannak, a kiadásaikat alaposan megtervezik, szemléletüket a gyermekeiknek is továbbadják. Ők rendelkeznek egyúttal a legnagyobb arányban nyugdíj-megtakarításokkal is. A 40 és 50 év közöttiek 36 százaléka takarékoskodik ilyen céllal, miközben más korosztályokban a 30 százalékot sem éri el ez az arány.

Leginkább a negyvenesekre jellemző a kiadások rendszeresen megtervezése is, 81 százalékuk nyilatkozott így. A felesleges kiadások mérséklésében ugyanakkor az 50 és 60 év közöttiek jobban teljesítenek, a visszajelzések szerint a fiatalabb korban kevésbé korlátozzák magukat az emberek.

A felesleges kiadások leggyakrabban impulzusvásárlást, élvezeti cikkeket, el nem fogyasztott élelmiszereket jelentenek, mérséklésük sokat számítana a pénzügyi tudatosság javításában is - írták.

A közlemény szerint más eszközökkel is lehet még javítani a helyzeten, és az önkéntes pénztári befizetésekről, az igénybe vehető kedvezményekről is gyakran hiányosak az ismeretek. Sokan gondolják például bonyolultnak a befizetések utáni adóvisszaigénylés folyamatát, majdnem 40 százalék pedig még mindig nem is tud erről a lehetőségről - tették hozzá.

A kutatás november első felében készült 1190 fő megkérdezésével. Az eredmény reprezentatív a 16 és 59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra nézve kor, nem, végzettség, lakóhely típusa és helye alapján.