Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Időjárás-jelentés

2023-12-04 17:32:39

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Ciklon örvénylik Franciaország partjai előtt, frontjai mentén a nyugat-európai partvidéken többfelé csapadékos az idő.

Délkelet-Európa fölött hidegfront húzódik, amely az Égei-tenger fölött hullámot is vetett, így ott is több helyen fordult elő eső, zápor, zivatar, lokálisan néhol 50 mm-t meghaladó napi csapadékösszeg is volt a térségben. E két rendszer között a Kárpát-medence fölött anticiklont figyelhetünk meg, így itt napos és rétegfelhős, ködös tájak egyaránt előfordulnak.

A Rajnától nyugatra, valamint az Alpoktól, Kárpátoktól északra fekvő országokban napközben is fagypont alatt maradnak a csúcsértékek, sőt a Skandináv-félszigeten nem ritkák a -10 fok alatt maximumok sem.

A legmelegebb az előbb említett délkeleti front előterében van, az Égei-tenger mentén 20 fok fölé emelkedik napközben a hőmérséklet.

Kedd estig a Kárpát-medence egyre inkább a nyugati ciklon előoldalára kerül, továbbá hazánktól délnyugatra mediterrán ciklon is képződik.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:
--------------------------------------------------
Nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, éjjel mindenütt beborul az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az éjszaka második felében a Dunakanyar és a főváros térségében, valamint az Északi-középhegységben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás.

Kedden jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés főként a Nyugat-Dunántúlon, esetleg a déli határ közelében fordulhat elő. Az Északi-középhegységben délutánig még várható gyenge havazás, hószállingózás.

Eközben a déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik a Dunántúl fölé. Ez eleinte eső lesz, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon és Budapest körül már havas eső, ónos eső is valószínű, késő estétől a nyugati határvidéken pedig havazhat is.

Hétfőn a déli, délkeleti szél napközben az Észak-Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik, estétől már csak kevés helyen lehet élénk a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +7 fok között alakul, a déli határnál lesz enyhébb az idő.