Frigyes napja van. | 2024.07.18

Potápi Árpád János: a lovaglás hagyományvilág

2023-11-29 18:57:00

A lovaglás nemcsak sport és egészséges életmód, hanem hagyományvilág, régi kultúra is, amelynek fontos a tanulása és továbbadása a következő generációknak - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Szekszárdon szerdán.

    Potápi Árpád János az államtitkárság Kárpát-medencei lovasprogramjának pályázatán nyertes egyesületek képviselőinek rendezett első Kárpát-medencei lovasfórumon hangsúlyozta: a cél az, hogy a lovaglással, valamint a lovak melletti teendők elvégzésével minél több embert, elsősorban gyermeket és fiatalt neveljenek az aktív, egészséges életmódra és a rend szeretetére.
    Az államtitkár felidézte, a kárpát-medencei lovasprogramot az erdélyi lovasprogram mintájára, annak kiterjesztéseként idén júliusban hirdetették meg. A cél az, hogy a teljes Kárpát-medencére kiterjedően támogassák a lovas egyesületeket, valamint elősegítsék a lovas kultúra, lovas hagyományőrzés minél szélesebb körű megismertetését, népszerűsítését.
    A program szeptemberben megjelent nyílt pályázati felhívására Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységet folytató magyar szervezetek jelentkezhettek működésük támogatására, fejlesztésre, eszközbeszerzésre, programok és rendezvények megvalósítására - tette hozzá.
    Kiemelte, feltétel volt, hogy a létesítő okiratban felsorolt tevékenységek között legyen a lovas sport és lovas szabadidő, a lovas hagyományőrzés, a lovas turizmus, a lovas terápia vagy a lovas rendezvények szervezése.
    Potápi Árpád János beszámolt arról, hogy a pályázat keretösszege 400 millió forint, az igényelhető támogatás mértéke 1 millió forinttól 7 millió forintig terjed, a pénzt 2024 október végéig kell felhasználni.
    Az ez év október eleji pályázati határidőig 119 érvényes pályázat érkezett mintegy 730 millió forintos forrásigénnyel, ebből 116 volt érvényes, a bírálók 89 pályázó támogatásáról döntöttek - mondta el.
    A nyertes egyesületek képviselői a kárpát-medencei lovasfórumon vehették át a sikeres pályázati szereplésről szóló oklevelet.