Valter napja van. | 2024.07.16

Netrisk: nőtt a kötelező biztosítást váltók száma, átlagosan 13 ezer forintot takarítottak meg

2023-11-29 10:48:00

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók. Az új biztosításra váltók száma a várakozásokkal ellentétben némileg nőtt a múlt évhez képest - közölte a Netrisk szerdán a november 27-ig, vagyis pár nappal a kampányzárás vége előtt beérkezett adataira hivatkozva.

Több mint 21 500-an váltottak új kötelezőre, azaz többen váltanak kötelező biztosítást idén az egy évvel korábbi kampányhoz képest. Az új szerződések éves átlagdíja 30 900 forintot tesz ki, 13,7 százalékkal meghaladja az újrakötéskor érvényben lévő, 27 200 forintos éves díjat.

Besnyő Márton, a Netrisk vezetője szerint ugyanakkor, ha az érintettek nem kötöttek volna új kötelezőt, akkor a meglévő szerződésük több mint 44 ezer forintos díjjal ment volna tovább. Azaz szerződésenként átlagosan 13 ezer forintot takarítottak meg az új biztosításra váltó autósok.

A mostani szezonban közel 16 éves volt a váltásokban érintett autók átlagos életkora, ami pedig megfelel a magyarországi átlagnak. Az idei első fél év végén a több mint 4 millió Magyarországon nyilvántartott személyautó átlagosan 15,6 éves volt.

A netriskes összeállítás szerint az idei kampányban a Suzuki, az Opel és a Volkswagen volt a három legnépszerűbb márka, ezekre a modellekre 25-29 ezer forintos éves díjjal lehetett új kötelezőt kötni.

A Ford, a Toyota, a Renault, a Skoda, a Peugeot és a Fiat került még be a top 10-be a márkák közé, ezekre 28-35 ezer forintos jövő évi kötelező átlagdíj jött ki.