Gerzson napja van. | 2024.02.22

A Kúria átengedte a kiemelt beruházásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezést

2023-11-28 17:50:29

A Kúria átengedte az LMP nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A jogszabályt "a törvénytelenség törvényeként" említve arról beszélt: az lehetővé teszi a nagyberuházásoknak, "hogy titokban valósuljanak meg, megkerüljenek minden törvényt és korlátot", és gyakorlatilag a környéken élők tudta nélkül mehessenek végbe.

Ez az a törvény, ami alapján a Fidesz az emberek feje felett átnyúlva épít akkumulátorgyárakat vagy bármilyen más beruházást - mondta, annak a véleményének adva hangot, "mindannyiunk egyetemes érdeke", hogy bezárják az építési vagy a környezetvédelmi törvény megkerülésének lehetőségét.

Ezzel a népszavazással megálljt parancsolhatunk a Fidesz eddig tapasztalt gazdasági túlhatalmának - mondta, hozzátéve, így "a Fidesz helyett az emberek, a magyar állampolgárok dönthetnek arról, hogy akarják-e, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon".

Csárdi Antal elmondta: elkezdik a felkészülést a népszavazás megtartásához szükséges 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére; ennek során számítanak minden civil szervezet, párt vagy magánszemély támogatására, és meg is keresik a közeljövőben a számba jöhető partnereket.

Felidézte, abban a kérdésben kérnék ki a választópolgárok véleményét, hogy egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt.