Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Vitályos Eszter: a társadalmi innováció segít újszerű válaszokat adni a kihívásokra

2023-11-28 14:19:00

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.

Vitályos Eszter köszöntőjében kitért arra, hogy a társadalmi innováció azokat a kezdeményezéseket jelenti, amelyek a társadalomban felmerülő kihívásokra és problémákra kívánnak újszerű, másoknak is mintául szolgáló válaszokat adni.

"Ezek óriási változást képesek előidézni a közösségekben, támogatva és megkönnyítve az abban élők helyzetét" - hangsúlyozta a parlamenti államtitkár, aki hangsúlyozta azt is, hogy az innováció a társadalmi struktúrák minden szintjén, így kormányzati szinten is megjelenik.

Csák János kulturális és innovációs miniszter szavait idézve Vitályos Eszter azt mondta: "Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény növelése alapozhatja meg,a kormány ezért támogat minden kezdeményezést, ami ezt erősítené".

mlékeztetett rá, hogy az új innovációs stratégiában, a Neumann János Programban a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra a legjobb 25, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé tartozzon. Ennek érdekében évente mintegy 300 milliárd forintot fordítanak innovációra. Összegzése szerint az elmúlt hét évben ez az összeg összesen 2100 milliárd forintot tett ki.

Vitályos Eszter az innovációt növelő intézkedések között említette, hogy 2014-ben döntés született a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáról, 2018-tól pedig önálló helyettes államtitkárság irányítja a területet, továbbá megújult a magyar kutatási hálózat is.

Felidézte, hogy a KIM 2023 júliusban pályázatot hirdetett, amelyre kiemelkedő innovációs teljesítményt elérő személyek vagy szervezetek jelentkezhettek modellértékű, a társadalmi szükségletek kielégítésére irányuló ötleteikkel. A pályázat nyertese Ipolytölgyes község önkormányzata, különdíjasa a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány lett. A konferencián az idei Társadalmi Innovációs Díj nyerteseinek pályázatait is megismerhetik a résztvevők - tette hozzá.

Vitályos Eszter azt mondta: a társadalmi innováció jövője előtt nagy kihívások állnak. A társadalmi innovátorok aktivitása "új értékeket, új attitűdöket, társadalmi kapcsolatokat és új struktúrákat hozhat létre a felmerülő problémák és szükségletek megoldása során" ezért nagy szükség van a "helyi példamutató hősök" munkájára - hangsúlyozta.

A tájékoztató szerint a konferencián egyebek mellett előadás hangzik el a társadalmi innovációról és annak hazai ökoszisztémájáról, valamint bemutatják az EaSI Nemzeti Kapocslattartó Pont és a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) tevékenységét is.