Gerzson napja van. | 2024.02.22

Europol: zsarolóprogrammal kárt okozó bűnözőket fogtak el Ukrajnában

2023-11-28 13:24:45

Nemzetközi összefogással előállították azon ukrajnai bűnözői csoport vezetőjét és négy társát, amely nemzetközi viszonylatban alkalmazott ransomware, azaz zsarolóprogram használatával több száz millió euró kárt okozott áldozatainak - tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete kedden.

Az Europol jelentése szerint hét ország - Ukrajna, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Németország, Svájc és az Egyesült Államok - összefogásával folytatott, Kijevben, valamint Cserkasziban, Rivnében és Vinnicjában végzett művelet vezetett a bűnözői csoport tagjainak múlt heti elfogásához.

Elmondták: egy 2021-ben indított, akkor főként Norvégiában és Ukrajnában tevékenykedő kiberbűnözői csoport tagjainak elfogásakor lefoglalt eszközök kriminalisztikai elemzése járult hozzá a nemzetközi viszonylatban működő ukrán bűnözők előállításához. A gyanúsítottakról azt feltételezik, hogy legkevesebb 71 országban, zsarolószoftverek útján elkövetett csalásért felelősek.

Az előállítottakat informatikai hálózatok feltörésével, valamint az áldozatok számítógépén kriptovaluta-fizetések tisztára mosásával gyanúsítják.

Részleteket ismertetve közölték, a csoport multinacionális nagyvállalatok számítógépes rendszereit célozta, hogy saját csalárd szoftvereik telepítését követően egyebek mellett banki műveleteket végezzenek.

Tevékenységükhöz az SQL adatbázis-kezelő szoftverek egyik sebezhetőségét használták ki, de alkalmazták az automatikus brute force-támadás, a próbálgatásos jelszófeltörés technikáját, ahogy az adathalász e-mailek rosszindulatú mellékleteinek küldését is a felhasználónevek és jelszavak ellopása érdekében.

Az elkövetők tevékenységük során több mint 250 nagyvállalati szervert tettek elérhetetlenné, ami több száz millió eurót meghaladó veszteséget okozott az áldozatoknak - tették hozzá.