Rafael napja van. | 2024.06.20

Időjárás-jelentés

2023-11-21 17:21:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------

Szárazföldünk nagy részén továbbra is ciklonális hatások uralkodnak: Közép-Európa felett egy elgyengülő félben lévő ciklon örvénylik, a Genovai-öböl térségében pedig mediterrán ciklon mélyül ki. Emiatt sokfelé csapadékos az idő, a csapadékösszeg több helyen eléri a 20 mm-t, Dalmáciában 50 mm-t meghaladó mennyiséget is regisztráltak.

Nyugodtabb, csendesebb az időjárás Skandinávia térségében, az ott elterülő anticiklon hatására ugyanis borongós, párás, ködös az idő.

Mindeközben az Atlanti-óceán felől is magasnyomású zóna húzódik kontinensünk nyugati partvidéke fölé.

A Kárpát-medence egyre inkább az említett mediterrán ciklon hátoldalára kerül, és megerősödő északias széllel hidegebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:
----------------------------------------------------

Kedden általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti országrészben tartósan párás maradhat a levegő, és éjszaka az Északi-Középhegység és a főváros tágabb térségében köd is képződhet. Az ország délkeleti felén még több helyen lesz eső, zápor, majd a csapadéktevékenység az éjszaka első felében többnyire megszűnik, utána legfeljebb a déli határ mentén fordulhat elő gyenge eső.

Szerdán a délelőtti órákban észak felől csökken a felhőzet, és a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, de az ország középső sávjában erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. A késő délutáni óráktól északnyugat felől fátyolfelhőzet sodródik hazánk fölé.

Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül, éjszaka az északkeleti országrészben és a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, szerdán napközben pedig viharossá fokozódik, de a középső országrészben a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de az északkeleti szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 2 és 10 fok között alakul, a legmelegebb a középső országrészben várható.