Erik napja van. | 2024.05.18

Képviselőtársa elkábításával vádolnak egy francia szenátort

2023-11-21 16:31:00

Visszavonulásra szólította fel a francia szenátus elnöke azt a szenátort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szexuális zaklatás céljából bedrogozta az egyik képviselőtársát.

"Joël Guerriau-nak vállalnia kell a felelősséget addig, amíg az igazságszolgáltatás és a rendőrségi szolgálatok tisztázni tudják a tényeket" - áll a szenátus elnöksége által hétfő este kiadott közleményben, kiemelve "a szenátor elleni vádak rendkívüli súlyosságát".

A felsőház elnöke, Gérard Larcher arra kérte a szenátort, hogy "mondjon le a szenátus irodája titkárságán betöltött tisztségéről és a külügyi bizottság alelnöki funkciójáról".

A nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyében megválasztott 66 éves centrista Joël Guerriau ellen péntek este indult eljárás. Azzal gyanúsítják, hogy szerdára virradó éjjel Sandrine Josso nemzetgyűlési képviselőt a tudta nélkül elkábította azért, hogy szexuálisan zaklassa.

A 48 éves politikusnő ugyanezen megyében a centrista MoDem képviselője. A szenátor ügyvédje tagadta a vádakat. A képviselőnő hétfő este szólalt meg először az ügy kirobbanása óta a France5 közszolgálati televízió egyik hírműsorában.

Elmondta, hogy képviselőtársa elhívta egy koccintásra, hogy megünnepeljék az újraválasztását. A férfi szerinte kábítószert csempészett az italába, ő pedig "azt hitte, hogy meg fog halni", s azóta is "poszttraumás állapotban" van. A lélekjelenlétének köszönhetően a nő taxit hívott, miközben látta, ahogy a szenátor elrejt egy fehér porral teli zacskót, majd a legközelebbi kórházba vitette magát.

"Bárki megszenvedheti azt, amit én elszenvedtem" - mondta Sandrine Josso, hozzátéve, hogy "kötelessége felhívni a figyelmet" a vegyi anyagok okozta katasztrófára, amely felett "nem hunyhatunk többé szemet".

A vizsgálatok a nő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki, s ezt a kábítószert találták meg a feltételezett támadója otthonában tartott házkutatás során is. A szenátort "kábítószer fogyasztásával és birtoklásával" is megvádolták, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egyebek mellett eltiltották attól, hogy a képviselőnőt felkeresse az otthonában.

Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a politikai pártja, a kormánypárttal szövetségben álló centrista Horizontok, és a szenátusi frakciója is. Mindkét szervezet fegyelmi eljárást indított ellene a kizárása céljából.