Erik napja van. | 2024.05.18

Coface: 40 százalékkal nőtt a legnagyobb térségi vállalatok forgalma 2022-ben

2023-11-21 13:37:00

Az 500 legnagyobb közép-kelet-európai vállalat forgalma 39,8 százalékkal, 1100 milliárd euróra ugrott 2022-ben, összesített nettó nyereségük 46,5 százalékkal 54,745 milliárd euróra nőtt. Emellett az 500 vállalat 2,3 millió embert foglalkoztatott, ami 3,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító kedden ismertetett CEE Top 500 tanulmányából.

A top 500 cég gazdasági teljesítménye reprezentatív mutatóként szolgál az egész régió piaci trendjeire - vélik a felmérés készítői.

A Coface régiós Top 500-as rangsorát továbbra is a PKN Orlen vezeti, és az előző évi 52 százalékos növekedést követően 111 százalékos forgalomnövekedéssel jelentősen megerősítette helyezését. A második helyen ál a cseh RWE. Majd a magyar Mol következik, amely az egy évvel korábbi listán is harmadik volt. A negyedik pozícióban szintén egy magyar vállalat áll, az MVM. Ötödik a cseh Skoda Auto, a hatodik a Jeronimo Martins Polska kiskereskedelmi lánc.

Néhány vállalat felülmúlta versenytársait, és sikeresebbnek bizonyult, mint az előző évben. Ebbe a csoportba főként olyan vállalatok tartoznak, amelyek különösen jól tükrözték a gazdasági helyzetet, azaz profitáltak a nyersanyagárak folyamatos emelkedéséből. Ide tartoznak a villamosenergia-kereskedelemmel és szállítással foglalkozó vállalatok, valamint a petrolkémiai cégek, mint például a bolgár TETs Maritsa Iztok 2 (139.), amely a forgalom 199 százalékos növekedésének köszönhetően 256 helyet lépett előre, a horvát Petrol (263.), amely 231 helyet lépett előre, valamint a litván Ignitis UAB (80.), amely 214 helyet lépett előre, és a román Tinmar Energy (165.), amely 202 helyet lépett előre a rangsorban.

Grzegorz Sielewicz, a Coface nemzetközi hitelbiztosító közép- és kelet-európai regionális közgazdásza a tanulmány összefoglalójában megjegyezte: a kihívások ellenére a kelet-közép-európai régiónak 2022-ben még mindig sikerült stabil, 4 százalékos GDP-növekedést elérnie az előző évi 6,2 százalék után.

Magyarország hasonló pályát járt be 2022-ben, mint régiós társai - mondta Ficsor Dezső, a Coface magyarországi leányvállalatának vezető elemzője. A villamosenergia és a földgáz árakra jellemző turbulenciák alapjaiban forgatták fel a piacokat. A következő probléma az idei évben, de előreláthatóan még 2024-ben is, a fogyasztás visszaesésének képében jelentkezik erősebben, amikor az energia és nyersanyagárak már csökkentek ugyan, de jóval magasabbak a korábbi szinteknél és a fogyasztói hajlandóság, illetve képesség egyelőre gyengül.

Az ásványi anyagok, vegyi anyagok, kőolaj, műanyag és gyógyszeripari ágazatban nőtt a legnagyobb mértékben a nettó nyereség, több mint 100 százalékkal, mivel az emelkedő kőolaj- és földgázárak a folyamatos kihívások ellenére a finomítói árréseken keresztül nyereségtermelésre adtak lehetőséget - állapította meg felmérésében a Coface. A közüzemi és közszolgáltatási ágazat a negyedikről a második helyre lépett előre a rendkívüli - több mint 64 százalékos - bevételnövekedésnek köszönhetően.

Bár az autóipar és szállítás továbbra is a vezető ágazatok között van, kihívásokkal szembesült. Többek között a világjárvány és az ellátási lánc problémái miatt csökkent a kereslet, ami a forgalom és a nyereség némi növekedése ellenére is bevételcsökkenést eredményezett - derül ki a felmérésből.