Alajos napja van. | 2024.06.21

Beneda Attila: a kormány és a társadalom közös feladata a sérült emberek támogatása

2023-09-29 17:43:00

A kormány, az ország, a nemzet és az egész társadalom közös feladata a sérült emberek támogatása, számukra teljes értékű élet feltételeinek biztosítása - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken, az értelmi fogyatékossággal élők számára kialakított kisHerczeg Otthon átadó ünnepségén, a Pest vármegyei Valkón.

Beneda Attila hangsúlyozta: a magyar kormány közismerten elkötelezett a családok mellett. Emlékeztetett: az elmúlt 13 évben a családtámogatások több mint három és félszeresükre növekedtek Magyarországon.

Ugyanakkor fontos nevezte a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány nagy családjához hasonló közösségek segítését is, mert bár itt nem vérségi kötelék fűzi össze a lakókat és dolgozókat, ám a hangulat, az együtt töltött idő hatása és "áldottsága" családdá teszi őket - fogalmazott. Böszörményi Gyula költőt idézve rámutatott: sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok.

Hogy melyik, az az adott sérültet körbevevő embereken, a családon és a társadalmon múlik - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: az alapítvány olyan környezetet teremt, mely áldássá és kiváltsággá teszi ezt az állapotot. Jelezte: a kormány, az ország, a nemzet és az egész társadalom közös feladata, ezt a lehetőséget minden sérült ember számára elérhetővé tenni.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: minden "normálisan működő" társadalomnak kötelessége odafigyelni a fogyatékossággal élőkre és a számukra legmegfelelőbb módon segíteni őket. A magyar kormány a családokra és ezen belül a sérült emberekre is kiemelt figyelmet fordít.

Tudatosan törekszik arra is, hogy az 1990-es évek előtt épült, többszáz fős nagy intézményeket kisebb, családias létesítményekké alakítsák át, ahol a fogyatékossággal élők otthonosabb körülmények között tudnak beilleszkedni a település, valamint szűkebb környezetük közösségébe.

Varga Zoltán, a valkói székhelyű, Budapesten és vonzáskörzetében 19 intézményt működtető Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: a szervezet több mint harminc éve dolgozik azért, hogy Magyarországon lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő ember családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, és a rászoruló gyermekek, családok ellátását.