Taksony napja van. | 2023.11.29

Embercsempészeket fogtak a borsodi rendőrök

2023-09-29 14:52:02

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.

A rendőrök az ellenőrzést hat határmenti helyszínen Sajópüspökiben, Bánrévén, Tornanádaskán, Szemerén, Tornyosnémetiben és Sátoraljaújhelyen, valamint az M30-as autópálya Abaúj pihenőhelyén teljes pályazáros kitereléssel folytatták.

A rendőrök az ellenőrzések során több mint két tucat esetben intézkedtek különböző szabálysértések elkövetése miatt.

A sikeres akció két grúz embercsempész elfogását is eredményezte, akik tíz fő szír migránst szállítottak. Mivel az illegális migránsok személyazonosságukat, valamint Magyarország területén való jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök visszavitték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a két grúz férfit őrizetbe vette, velük szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Az embercsempészés alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.