Alajos napja van. | 2024.06.21

Időjárás-jelentés

2023-09-25 19:06:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A szárazföld fölött fokozatosan erősödő, terjeszkedő magasnyomás egyre nagyobb területen válik meghatározóvá a kontinensen, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően sok a napsütés, de helyenként a hajnali, reggeli órákban köd, rétegfelhőzet is előfordul.

Skandinávia és a Brit-szigetek fölött gyors mozgású légköri frontok teszik mozgalmassá, szelessé, csapadékossá az időjárást.

Szintén többfelé csapadékos idő a Balkán-félszigeten és Olaszországban egy magassági hidegörvény hatására, a térségben kialakuló záporokból, zivatarokból helyenként 40, 70 mm-t meghaladó csapadék hullott az elmúlt 24 órában.

A Kárpát-medencében is több helyen okozott vasárnap jelentős csapadékot ez a légörvény, amelynek távozását követően egyre inkább a fentebb említett magasnyomás veszi át a szerepet időjárásunk alakításában: kedden már mindenütt napos, többfelé nyáriasan meleg időre számíthatunk.

Várható időjárás kedd éjfélig:
------------------------------
A hétfő délután hátralévő részében a nyugati, délnyugati vidékeken is egyre többfelé naposra fordul az idő, csapadék már nem valószínű. Éjszaka a derült időben foltokban párásság, köd is képződik - nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon, illetve a déli vidékeken -, ezek gyors feloszlását követően kedden napos, csapadékmentes időre számíthatunk.

Hétfőn az északi, északkeleti, kedden a keleties szél helyenként megélénkülhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 16 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken 7, 8 fok is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 29 fok között alakul.