Alajos napja van. | 2024.06.21

Négy múzeum kapott Múzeumpedagógiai nívódíjat

2023-09-25 16:11:00

Meg kell becsülni a múzeumpedagógusok munkáját, fontos, hogy a szakemberek minden évben megkapják a visszacsatolást - hangsúlyozta Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár hétfőn a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón és az Múzeumok Őszi Fesztiváljának megnyitóján, amelyen négy múzeum vehetett át a Múzeumpedagógiai nívódíjat a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM).

A múzeumoknak napjainkban az alfa generáció egyre csökkenő figyelmét kell elnyerniük, az intézményeknek ehhez a feladathoz egyre inkább szolgáltatóvá kell válniuk - hangsúlyozta Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára.

Mint mondta, a múzeumpedagógusok odaadó, innovatív és lelkesítő munkát végeznek és nemcsak Magyarországon, de világban is meghatározó a tevékenységük.

Az államtitkár szerint a nézőszámok azt mutatják, hogy a gyerekek és a családok szeretnek múzeumba járni. Mint fogalmazott, a magyar közgyűjtemények az identitásunkat meghatározó tárgyakat őriznek, az intézmények addig életképesek, amíg az új generációk újra és újra felfedezik ezeknek a tárgyaknak a jelentőségét.

Vincze Máté emlékeztetett, hogy az Európa Tanács Kulturális útvonal elnevezésű szakmai fórumát jövőre Visegrádon rendezik meg, ahol téma lesz egyebek mellett az is, hogy miként lehet a jövő generáció számára átadni a kulturális önazonosságot.

Bernert Zsolt, az MTM főigazgatója kiemelte, hogy a legújabb felmérések szerint a mai gyerekek figyelmét mindössze 20 másodpercre lehet csak lekötni, ezek az eredmények felborították az eddigi pedagógiaelméletet és -gyakorlatot. A főigazgató szerint nehéz megszólítani a diákokat a tudománykommunikációval, de mint kiemelte, erről a témáról szólnak az évnyitóhoz kapcsolódó konferencia plenáris előadásai, délután pedig foglalkozásokat mutatnak be az érdeklődőknek.

Cseri Miklós, a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédében köszönetet mondott a KIM-nek, amely 30 millió forintos támogatással segítette az őszi fesztivál programjainak létrejöttét. A hétfőn kezdődő és november 12-ig tartó eseményen 127 múzeum részvételével mintegy 1400 program várja az érdeklődőket - mondta a főigazgató.

A fesztiválnak idén a tudomány és technológia került a középpontjában, a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszálva.
Az országos évnyitón négy múzeum részesült Múzeumpedagógia nívódíjban: a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Tomory Lajos Múzeum. Kilenc intézmény kapott Családbarát múzeum díjat, különdíjban négy múzeum részesült. A Múzeumpedagógia életműdíjat Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa vehette át.