Alajos napja van. | 2024.06.21

A Debreceni Egyetem több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket

2023-09-25 15:41:00

A Debreceni Egyetem (DE) több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket a kutatók éjszakáján - jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón. Mándy Zsuzsanna főszervező azt mondta, hogy az egyetem valamennyi kara bemutatkozik a péntek délelőtt tíz órakor kezdődő és másnap délig tartó programokon, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon, valamennyi egyetemi campuson.

A népszerű és látványos kémiai kísérletek, az anatómiai körséta mellett most először mentőhelikopter száll majd le az egyetem központi épülete elé, ahol a mentési folyamatot, a sürgősségi ellátást mutatják majd be az érdeklődőknek, a terápiás kutyákkal folyó munkát pedig Hajdúszöszörményben és Debrecenben is bemutatják.

Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese szerint a tudomány éjszakája programjainak évről évre fontos szerepe az is, hogy "mélyíti a tudást, a tudományt elfogadottabbá teszi". A professzor reményét fejezte ki, azzal, hogy "kiviszik a tudományt az utcára, megragadják a fantáziáját a jövő tudósainak".

Érdekes és hasznos programokat szerveznek, ami egyfajta toborzás is az egyetemnek, a tudománynak - fűzte hozzá.

Dajnoki Krisztina, a DE gazdaságtudományi karának tudományos dékánhelyettese jelezte: karuk programjait elsősorban középiskolások látogatják, így náluk a kutatók éjszakája potenciális beiskolázási esemény is.
Húsz pontgyűjtő állomást alakítanak ki, s azok a középiskolások, akik legalább három állomáson megszerzik az igazolást, három felvételi pontot szereznek az egyetemi jelentkezésükhöz - ismertette.

Hozzátette: azok a látogatók pedig, akik hét pecsétet gyűjtenek az éjszaka folyamán, kutatási oklevelet kapnak, és az így megszerzett "diplomájukkal" egyetemi tógában fényképezik le őket.

A mesterséges intelligencia is megjelenik az idei programokban, bemutatnak például tekintetkövetésre alkalmas szemkamerát, de a futballpályán lévő játokosok mozgását elemző és értékelő szoftvert is - hangzott el a tájékoztatón.
A debreceni atommagkutató intézetben (Atomki) Hideg, hidegebb, leghidegebb címmel mutatnak be kísérleteket folyékony nitrogénnel.

Áttekintik a leggyakrabban használt hőmérsékleti skálákat, megismerkedhetnek az érdeklődők a folyékony nitrogén tulajdonságaival és azzal, hogyan viselkednek a gázok és a szilárd testek szélsőséges hőmérsékleten. Kísérleteznek falevéllel, papírzsebkendővel, lufival, tojással, almával és egyebekkel is - ismertették a szervezők az MTI-vel.