Erik napja van. | 2024.05.18

Szüreti felvonulás Tardonán a hagyományok földjén

2023-09-24 10:01:00

Szombaton nem emberséget tanulni, hanem szüreti mulatságra hívták az érdeklődőket Tardonára. A Jókai-kultusz ápolásában jeleskedő, a Bükk lábánál fekvő vadregényes településen tisztelik, megtartják, és tovább adják az ősök szokásait.

- A tardonaiak emberségesek, dolgosak, vidámak és szeretnek mulatni - mondja egy elszármazott tardonai, aki saját bevallása szerint, gyakran érez honvágyat, pedig már több évtizede más településen él. - Amikor tehetjük hazalátogatunk. A legszebb városi épület látványa sem ér fel az őszi Bükk erdeinek színpompájával.

Tardonán a hagyományok őrzője és művelője, az idén a huszonötödik születésnapját ünneplő Tardonai Kulturális Egyesület, és 1973-től a Jókai Emléktúrákat szervező Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete. Ez a két civíl szervezet élen jár a nívós rendezvények szervezésében.

A Tardonai Kulturális Egyesület közösségi oldalának bejegyzései szerint, az egyesület tagjai már hetekkel korábban elkezdték a szervezést.

- Nem vezetek statisztikát, de nem emlékszem, hogy az elmúlt 25 évben egyetlen szüreti felvonulás is elmeradt volna - mondta a rendezvényen Czakó Tivadar polgármester, a Kulturális Egyesület elnöke.

A falu főterén újra pergett a dob, amikor a kisbíró kikiabálta az elmúlt egy év fontosabb történéseit, és a közösségi élet szabályozásának legfőbb intelmeit. A szüret a mulatság mellett, a számadás napja is, melynek legfontosabb adata, a születések száma, amely nélkül nincs a falunak jövője.

Az idén megadták a módját Tardonán. A népviseletbe öltözött szüreti felvonulók menetet, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárjai vezették. A házaik elé kiállt lakosok lelkesen integettek az elhaladó menetnek. Az itt-ott előkerült boros és a pálinkás flaskákból egy pohárkával, egy korttyal megerősítették az évszázados összetartozást, a barátságokat és a rokoni szálakat.

A felvonulás a közösségi háznál ért véget, ahol közös étkezéssel és számos programmal várták a résztvevőket.

Ha szeptember, akkor szüret

"Nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat hagyományosan a bortermő vidékeken rendeztek, az aratási szokásokhoz hasonlóan. A szüreti szokásokhoz hozzátartozik az evés-ivás, ének, tánc, szüreti felvonulások és bálok. Ezeknek formája, módja a XIX. évszázadban tarka képet mutat. A szüreti felvonulásokat a századfordulón, akárcsak az aratásit, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve a 18–19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait."

A rendszerváltás után újraéledtek a a szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyományok, és a magyar bortermelő kultúra is visszakapta évszázados rangját, örökre elfeledve a szocialista, szőlőtőke nélküli tablettás "bortermelést".

(Fotók forrása Tardonai Kulturális Egyesület Facebook oldala)