Erik napja van. | 2024.05.18

Időjárás-jelentés

2023-09-23 17:04:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Skandináviától Magyarországon át, egészen Észak-Afrikáig egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté a kontinenst. Területén felhős, csapadékos az idő, több helyről érkezik kiadós mennyiségű csapadékról jelentés. A legtöbb csapadék Svájc, Nyugat-Ausztria, valamint Észak-Szlovénia területén hullott. Ezeken a területeken jellemzően 50-90 milliméter esett, de Szlovénia Vogel térségében 350 mm is előfordult az elmúlt 24 órában.

A frontrendszer mögött nyugat felől több fokkal hűvösebb levegő érkezik, Nyugat-Európa jelentős részén már 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ezzel szemben a frontzóna előoldalán dél felől meleg levegő áramlik Európa keleti részére, főként a Balkánon nem egy helyen melegszik 30 fok fölé a levegő hőmérséklete.

A Kárpát-medence időjárását is az említett frontrendszer határozza meg. Sokfelé kell számítani esőre, többfelé jelentős mennyiségű esőre van kilátás.

Várható időjárás vasárnap éjfélig:
----------------------------------
Alapvetően sok lesz felettünk a felhő, inkább csak a nyugati és keleti megyékben lehetnek időszakosan kevésbé felhős tájak. Több alkalommal és többfelé várható csapadék: nyugaton és középen inkább eső, zápor, míg keleten zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős csapadékmennyiség hullhat!

Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, megerősödik, vasárnap északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 16 és 26 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, keleten az enyhébb idő.