Erik napja van. | 2024.05.18

Időjárás-jelentés

2023-09-18 16:21:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Nyugat-Európa felett két ciklon és ezek frontjai okoznak több helyen felhős, változékony időjárást. A frontok mentén és annak előterében szórványosan fordul elő eső, zápor, zivatar.

Kontinensünk nagyobb részén ezzel szemben napos, száraz idő a jellemző, az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb van. Ezen kívül egy gyorsan mozgó ciklon halad kelet felé Európa északkeleti része felett, amely főként Finnország és a Kola-félsziget környékén okozott csapadékot.

A Kárpát-medencét éjszaka éri el az egyik nyugat-európai ciklon hidegfrontja, amely csak kisebb mértékű lehűlést okoz.

Várható időjárás kedd éjfélig:
------------------------------
Hétfőn alapvetően napos idő várható a fátyol- és a képződő gomolyfelhők mellett, csapadék nem valószínű. Késő délutántól nyugat felől fokozatosan növekszik a felhőzet, kedden az ország legnagyobb részén felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, határozottabban késő délutántól, nyugat felől csökken a felhőzet.

Hétfő estétől szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, kedden késő délutántól, estétől nyugat felől jelentősen csökken a csapadékhajlam. A déli, délkeleti szél hajnaltól egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul, több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között várható, de néhol ennél hűvösebb is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden nagyrészt 24 és 28 fok között alakul, de délkeleten kicsit melegebb, az Északi-középhegységben pedig hűvösebb is lehet.