Alajos napja van. | 2024.06.21

Magyar egyetemi vezetők: érthetetlen a modellváltó egyetemeket az uniós Erasmus és Horizont programokból kirekesztő határozat

2023-06-07 18:30:21

Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú a modellváltó egyetemeket az európai uniós Erasmus oktatási és a Horizont kutatási programokból kirekesztő uniós határozat, amely közvetlenül bünteti az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt, valamint kutatóikat és hallgatóikat - jelentette ki a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Brüsszelben szerdán.

A magyar rektorok, kutatók és hallgatók részvételével az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson Merkely Béla azt mondta, hogy a december 15-én elfogadott uniós tanácsi határozat nyomán - amely szerint a modellt váltott egyetemek és hallgatóik nem vehetnek részt 2024-ben az Erasmus és Horizont programokban - olyan károk keletkeztek, amelyek nincsenek összefüggésben az uniós pénzalapok védelmével.

A döntés visszafordíthatatlan, aránytalan károkat okoz, hátrányosan érinti az egyetemek tudományos és hallgatói közösségét egyaránt - emelte ki.
Közölte: egyetlen uniós intézmény részéről sem érkezett kifogás a Semmelweis Egyetem működésével kapcsolatban. A modellváltó egyetemeket érintő határozat sem tartalmazott olyan indoklást, amely érthetővé tenné vagy magyarázatot adna az egyetemmel szemben előírt szankciókra - mondta.

Emlékeztetett: a Semmelweis Egyetem az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy képviselje oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak érdekeit. Azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a kirekesztő határozatot, valamint azt, hogy a jövőben se lehessen szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, hogy az intézmény hogyan és mikor sértette meg a jogállamiság elveit, és ezzel összefüggésben milyen károkat okozott az uniónak - tájékoztatott.

"Azt is szeretnénk, ha az egyetemeket bevonnák az őket érintő intézkedésekről szóló egyeztetésekbe. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia azokat a döntéseket, melyekkel kizárják a Semmelweis Egyetemet és kutatóit a jövőalkotásból, hallgatóit pedig az európai szabad mozgásból, tapasztalatcseréből - tette hozzá Merkely Béla.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora beszédében kijelentette: az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától.
A tagállami kormányok szakminiszterei tömörítő uniós tanács decemberi döntése miatt az Óbudai Egyetem uniós programjainak keretében megpályázott projektek közül számos veszélybe kerül, a hallgatókat, a kutatókat és az oktatókat pedig jelentős versenyhátrány éri.

"A hallgatóktól elvenni a nyelvtanulás, a világ megismerésének lehetőségét, oktatóinktól és kutatóinktól pedig a jól működő kapcsolatok működtetését, több mint hiba, bűn" - tette hozzá az Óbudai Egyetem rektora.

Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió döntése az egyetem jó hírnevének megsértését jelenti, emiatt az intézmény felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi veszteségeket szenved el.

"Kérjük a döntés megsemmisítését, az anyagi károk megtérítését és az erkölcsi károk mérséklését" - tette hozzá beszédében Kasza Gyula.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar kormányt "békepártisága, migráció- és gender-ellenessége miatt zsaroló brüsszeli álláspont az ártatlan egyetemi világot bünteti".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a magyar diákok szembesülnek a kirekesztő bánásmóddal, a külföldi diákok változatlanul érkezhetnek ezen programokon keresztül a magyar egyetemekre. "Mi ez, ha nem kettős mérce?" - fogalmazott.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának célja biztosítani a hiteles, tényalapú, első kézből származó információkat az érintett ügyekről. Jogos elvárás, hogy ilyen komoly döntések során mérlegeljék a tényeket is - tette hozzá Gál Kinga.
Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta: az Európai Unió politikai fegyverként használja az uniós programokat, ugyanis "a döntéssel a magyar tudományos élet kerül versenyhátrányba".

A magyar partnerek "problémásnak" bélyegzése nagymértékű presztízsvesztést okoz a kiemelkedően tevékenykedő magyar egyetemeknek és kutatócsoportoknak - szögezte le.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában kiemelte: az, hogy EU és a magyar kormány közötti politikai alapú vitába belekeverednek az egyetemek is, még inkább mutatja, hogy a vitákból zsarolási eszköz vált az EU kezében.

A szintén fideszes Trócsányi László hozzászólásában azt mondta, ha az EU-nak vitája van egy tagállammal, annak rendezésre számos eszköz áll rendelkezésre, azonban "brutalitásnak minősül" a pénzek felfüggesztése a hallgatók és kutatók megbüntetésére.

Deli Andor fideszes EP-képviselő hozzászólásában azt mondta, mielőbb be kell fejeződnie a magyar egyetemek meghurcolásának. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy uniós közjogi határozattal teremtenek lehetetlen helyzetet a magyar felsőoktatási intézmények számára.