Valter napja van. | 2024.07.16

Vádat emeltek két férfi és társai ellen több mint hatvan ember átverése miatt

2023-06-01 15:44:00

Hatvannégy sértett megtévesztésével tett szert bevételre, illetve akart pénzhez jutni egy férfi, akit a társaival együtt többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádol a Veszprémi Járási Ügyészség - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

------HÍRDETÉS-----------------------------------------------------------------------

A vádirat szerint az ügy két fővádlottja, egy 48 és egy 49 éves férfi már 2009-2010-ben követett el bűncselekményeket, és a bíróság elítélte őket. A 48 éves vádlott a börtönben elhatározta, hogy megélhetését a szabadulása után is mások megtévesztésével fedezi - tették hozzá.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá strómancégek alapítására, melyek nevében kezdetben önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt. A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki.

A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett. A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek összesen csaknem 63 millió forint kárt okozott - ismertették a vádiratban.

Tudatták azt is, hogy a vádlott 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésekor profilt váltott és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni; 2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került "üzleti" kapcsolatba, a bizalmukat kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, csaknem 60 millió forintos kárt okozva.

Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50 százalékos, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani. Fényképes árajánlatot is adott, de a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, így az állami cégnek nem keletkezett kára - írta a főügyészség.

A férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait csalással, közokirat-hamisítással, orgazdasággal vádolják; három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, a társaikkal szemben pedig közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint mindannyiuk esetében a bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzásra tettek indítványt a Veszprémi Törvényszék felé.