Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi a jogerős ítéletek EU-n belüli kölcsönös elismerésére irányuló európai polgári kezdeményezést

2023-05-31 19:27:00

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a nemzeti bíróságok ítéleteinek végrehajtása az uniós országokban elnevezésű európai polgári kezdeményezést - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A közlemény szerint a polgári kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, tegyen javaslatot egy olyan kötelező erejű jogi szabályozásra, amely nemzeti szintű mechanizmus bevezetését írtja elő a más tagállamok bíróságai által hozott jogerős bírósági határozatok kölcsönös elismerésének szavatolására.

A kezdeményezők a hasonló vagy azonos jogi kérdésekre vonatkozó bírósági precedens közös uniós fogalmának bevezetését is sürgetik valamennyi uniós tagállamban, amely biztosítja a szóban forgó ország bíróságai által hozott nemzeti bírósági ítéletekre való hivatkozás lehetőségét.

A kezdeményezés szerint a mechanizmusnak lehetővé kell tennie a peres felek számára, hogy az eljárás bármely szakaszában kérjék az ügyük szempontjából releváns másik ország határozatának elismerését. A tagállamokat kötelezni kellene arra, hogy hatékony, visszatartó erejű és arányos szankciókat szabjanak ki azokban az esetekben, amikor a mechanizmusnak nem tesznek eleget.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.
Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A szerdai nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

Az uniós bizottsághoz az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-jei bevezetése óta eddig 125 kérelem érkezett, amelyek közül ez idáig 101 kezdeményezést vett nyilvántartásba. Eddig kilenc kezdeményezés esetében sikerült egymillió aláírást összegyűjteni. Közülük hét esetében a brüsszeli testület már válaszolt, kettőt pedig jelenleg még vizsgál.